"V finalu je odločila posamična kakovost. Sploh Mbappe je bil nerešljiva uganka v drugem polčasu," ocenjuje radijski novinar Jože Pepevnik. Foto: Reuters
Najenajsterica po izboru oddaje Žoga je okrogla
Enajsterica nogometašev, ki je v Rusiji 2018 najbolj prepričala ustvarjalce podkasta Žoga je okrogla. Foto: Val 202

O razlogih za francosko slavje, hrvaško srebrno zgodbo in odlično organizacijo prvenstva je voditelj Marko Cirman debatiral s četverico svojih novinarskih kolegov.

Vsi so bili skoraj edini, da boljšega in bolj gledljivega finala svetovnega prvenstva v svojih življenjih še niso videli. "Na svetovnih prvenstvih se boljšega finala ne spomnim, čeprav sem pred šestnajstimi leti užival v doslej meni najbolj ljubem finalu Brazilija - Nemčija, kjer je blestel Ronaldo. Na evropskih prvenstvih pa mi je najbolj ostal v spominu tisti v Kijevu med Španijo in Italijo," je povedal Boštjan Janežič, ki je finale tako videl: "Hrvati so bili do avtogola Mandžukića boljši in so pritiskali, visoko napadli. Odločil je gol z enajstih metrov po video asistentu, čeprav se je Hrvaška tudi potem želela vrniti."

Pritiska Hrvati niso unovčili
Luka Petrič
, ki si je finale ogledal v živo na Lužnikih, je dejal: "Tekma se je za Francoze odlično iztekla, sploh pri svojih uvodnih golih so imeli veliko sreče. Pritiska Hrvatom ni uspelo unovčiti z več kot enim zadetkom in na tekmi, v kateri so potrebovali srečo, je niso imeli v izobilju. Je pa bila francoska obramba ob hrvaškem pritisku videti precej raztreseno, kar potrjuje to, da je bil hrvaški načrt pravilen. Hrvati so bili zelo dobri zaradi Modrića, ki je spet odigral odlično tekmo."

Veliko nogometnih opazovalcev je mnenja, da se Francija na poti do svetovnega naslova ni pretirano namučila. "Na prvi pogled se res zdi tako. Francija je tako kompletna reprezentanca, da se lahko prilagodi na vsako situacijo. Kakovost njihovih nogometašev in različne možnosti, ki jih imajo, jim omogoča, da lahko udejanjijo več taktičnih zamisli. V finalu je odločila posamična kakovost. Sploh Mbappe je bil nerešljiva uganka v drugem polčasu, saj gre za izjemno nepredvidljivega nogometaša, sploh na velikem, odprtem prostoru," je povedal Jože Pepevnik.

Izpadi favoritov in uveljavitev VAR-a
Prvenstvo je izpolnilo in morda celo preseglo pričakovanja. "Zapomnili si ga bomo po tem, da so izpadali favoriti in po sistemu VAR. Včeraj bi se morda vse skupaj drugače razpletlo, če video asistenta ne bi bilo," je povedal Boštjan Janežič, Aljaž Golčer pa je dodal: "VAR je bil boljši od pričakovanj, kar pa ne pomeni, da si ga zdaj za vsako ceno želim videti v vseh ligah. Omenil bi še evforijo po uspehih domače reprezentance, pa tudi odlično zabavo, prijazne ljudi, dobro hrano in nasploh brezhibno organizacijo."

"Nogomet je bil dramatičen, razburljiv, doseženih je bilo nekaj odličnih golov, od Pavardovega, do Quaresminega. Tudi edini Messijev je bil sijajen," je svoj pogled dodal Luka Petrič, ki je VAR ocenil kot zadetek v polno. "Včeraj smo videli, kako prav je prišel. Manj se ukvarjamo s tem, ali ga uporabljati ali ne, ampak kdaj ga uporabljati. Tudi Gianni Infantino, predsednik Fife, je dejal, da so goli iz ofsajdov stvar preteklosti. Črno-bele situacije, ki ne potrebujejo subjektivne sodniške ocene, ne bodo več predmet napak oziroma bo teh napak zelo malo."

Radijski nogometni novinarji so izbrali tudi največje presenečenje, najlepši gol, izstopajoče mlade nogometaše in tudi vsak svojo idealno enajsterico svetovnega prvenstva.

Naj ekipa svetovnega prvenstva je po po prejetih glasovih takšna: Thibaut Courtois; Kieran Tripper, Diego Godin, Raphael Varane; N'golo Kante, Luka Modrić, Eden Hazard, Ivan Perišić; Kylian Mbappe, Antoine Griezmann in Harry Kane. Kakšna je vaša idealna enajsterica?

Rusija 2018: Na oko se pečejo jajca, nogomet pa se igra na rezultat
Rusija 2018: Na oko se pečejo jajca, nogomet pa se igra na rezultat