Mladi Slovenci se želijo na domačem prvenstvu prebiti v četrfinale. Foto: www.alesfevzer.com
Mladi Slovenci se želijo na domačem prvenstvu prebiti v četrfinale. Foto: www.alesfevzer.com

Uvodnega zbora se je udeležilo devet nogometašev iz slovenske lige, ki so uspešno prestali testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Preostali fantje bodo na zbor prišli postopoma, saj imajo še klubske obveznosti.

Matko: Komaj čakamo, da začnemo
Med tistimi, ki so si že nadeli reprezentančno opremo, je tudi Aljoša Matko, ki blesti v dresu Maribora. "Danes smo se zbrali v okrnjeni zasedbi, saj čakamo še nekatere fante, da opravijo še zadnje klubske obveznosti. Komaj čakamo, da začnemo in da že danes opravimo en dober trening," se veseli prvih izzivov Matko, ki se v pripravljalni bazi mlade slovenske reprezentance počuti domače.

"Zagotovo je dejstvo, da se pripravljamo in tudi igramo v Mariboru, dodaten plus zame, saj poznam igrišče. Zame je to nekaj posebnega in upam, da bo to pomenilo tudi uspešne prestave na njem," razloži hitri napadalec, ki je prepričan, da se Slovenija proti Španiji, Italiji in Češki ne bo samo branila, temveč bo iskala tudi svoje priložnosti za zadetek.

Aljoša Matko: Lahko se kosamo z največjimi reprezentancami

Vekić: Prvenstvo velik izziv
Atraktivni napadalci nasprotnikov, ki igrajo v najmočnejših ligah, predstavljajo primeren izziv za Igorja Vekića. Vratar Brava se namreč želi kosati z najboljšimi. "To je izziv, saj je treba pokazati svoje sposobnosti in znanje tudi proti najmočnejšim," pravi Vekić, ki bi se v Ljudskem vrtu rad postavil po robu Pedriju, a je bil ta vpoklican v člansko reprezentanco Španije. Tudi Vekić meni, da bi poznavanje terena lahko predstavljalo določeno prednost za Slovenijo na tekmah skupine B. "Igralci iz slovenske lige dobro poznamo Ljudski vrt in celjsko Areno, saj redno igramo na teh prizoriščih ligaške tekme. Mislim, da moramo vsako tekmo jemati posebej. Moramo biti skoncentrirani, predvsem pa oddelati maksimalno naloge, ki nam jih bo naložil selektor," sklene Vekić, ki je vesel priložnosti za dokazovanje na tako velikem turnirju.

Slovenija v uvodni tekmi 24. marca proti Španiji
23. mladinsko evropsko prvenstvo se bo začelo v sredo, 24. marca. Slovenija se bo v uvodni tekmi v Mariboru (18.00) pomerila s Španijo. V skupinskem delu Slovence nato čakata še tekmi s Češko (v soboto, 27. marca, v Celju ob 18.00) in Italijo (v torek, 30. marca, v Mariboru ob 21.00).

V Sloveniji bo ob Ljudskem vrtu in Areni Z'Dežele tekme gostil še stadion Stožice v Ljubljani. Omenjene tri tekme Slovenije in še šest najzanimivejših drugih tekem U-21 Eura 2021 si boste lahko ogledali v prenosih na TV Slovenija 2 in MMC-ju!

Zaključni boji med 31. majem in 6. junijem
Na prvenstvu prvič sodeluje 16 reprezentanc, ki so razvrščene v štiri skupine. V četrtfinale se uvrstita najboljši dve ekipi iz vsake skupine. Zaključni boji bodo odigrani med 31. majem in 6. junijem. Dve tekmi četrtfinala (Maribor, Ljubljana), en polfinale (Maribor) in finale (Ljubljana) bodo odigrani v Sloveniji.


SLOVENSKA REPREZENTANCA DO 21 LET

Vratarji (3):
Žan Luk Leban (Everton U-18/ANG), Martin Turk (Parma U-19/ITA), Igor Vekić (Bravo);

Branilci (9):
David Brekalo (Bravo), Jan Gorenc (Mura), Žan Kolmanič (Austin/ZDAS), Aljaž Ploj (Aluminij), Žan Rogelj (Tirol/AVT), Sven Šoštarič Karić (Domžale), Dušan Stojinović (Celje), Žan Zaletel (Celje), Andraž Žinič (Domžale);

Vezisti (6):
Timi Max Elšnik (Olimpija), Adam Gnezda Čerin (Rijeka), Tomi Horvat (Mura), Sandi Ogrinec (Bravo), Dejan Petrović (Rapid/AVT), Tamar Svetlin (Domžale);

Napadalci (5):
Žan Celar (Cremonese/ITA), Dario Kolobarić (Domžale), Aljoša Matko (Maribor), Žan Medved (Wisla Krakow/POL), Nik Prelec (Sampdoria).

Selektor: Milenko Ačimović