Najbolj pogosta slika v Pekingu - Michael Phelps z zlato medaljo. Foto: Reuters
Najbolj pogosta slika v Pekingu - Michael Phelps z zlato medaljo. Foto: Reuters

Številni novinarji so po njegovih neverjetnih zmagah in svetovnih rekordih v vseh diciplinah začeli dvomiti o njegovi poštenosti. "Vsi lahko govorijo, kar hočejo. Jaz se zavedam, da sem čist. Sodeloval sem pri projektu ameriške antidopinške komisije (USADA). Zahteval sem, da naredimo še več testov, da ne bi kdo posumil v moje dosežke," je odločen Phelps, ki na teh igrah pričakuje osem zlatih medalj.

Tudi sijajna šprinterka Alyson Felix in deseterobojec Brian Clay sta sodelovala pri t. i. projektu "Believe", v pregled so dali dodatno kri in urin. Phelps je pravi sinonim za čistega športnika v ZDA, potem ko so se na črnem seznamu znašli številni atleti.

Talent ni dovolj
Michael je na novinarski konferenci spregovoril o trdih treningih, nenehnemu odrekanju, na obrazu pa se mu že pošteno pozna utrujenost po tednu napornih tekmovanj v Vodni kocki. "Vseskozi delam na hitrosti in kondiciji. Težko je nastopati v osmih diciplinah. Ne smeš se vedno zanašati na talent, potrebno je veliko dela, povsem se je treba osredotočiti na plavanje. Med tekmami skušam čim več spati," je še dodal 23-letni "izstrelek iz Baltimora".

A. G.