Trenutek, za katerega smo dolgo mislili, da je nedosegljiv za slovensko plavanje - medalja na olimpijskih igrah. Sara Isakovič, iskrene čestitke! Foto: EPA
Trenutek, za katerega smo dolgo mislili, da je nedosegljiv za slovensko plavanje - medalja na olimpijskih igrah. Sara Isakovič, iskrene čestitke! Foto: EPA
Sara čez štiri leta po zlato
Podelitev medalj na 200 m prosto
Zgodovinski uspeh Isakovičeve

Najboljša slovenska plavalka je s časom 1:54,97 skoraj za sekundo popravila svoj državni rekord in za pol sekunde popravila tudi (nekdanji) svetovni rekord.

Boljša je bila le Italijanka Federica Pellegrini, ki je bila hitrejša za 15 stotink. Bron je presenetljivo osvojila Kitajka Džijing Pang (1:55,05). Ameriška favoritka Katie Hoff je bila šele četrta. Šlo je za najhitrejših 200 metrov prosto v zgodovini tega športa, saj so vse dobitnice medalj plavale hitrejše od svetovnega rekorda.

Pametno in taktično plavanje srebrne Sare
Sara Isakovič je odplavala taktično izjemno zrelo, saj je pametno plavala v svojem tempu. Prvo stotko je "letela" Pangova, ki je bila več kot za sekundo hitrejša od tempa za svetovni rekord. Sara je na 50 metrih obrnila šele kot sedma, na stotih je bila že četrta, za Pellegrinijevo pa je zaostajala za 94 stotink. Na zadnjem obratu je bila Sara že druga, zaostanek se je stopil na pol sekunde. Občutek smo imeli, da bo do konca tekme, podobno kot na letošnjem EP-ju, v samem finišu prišla do zlata, na koncu je bila Italijanka le malce hitrejša. Blizu je bila tudi Kitajka, ki je za Saro zaostala le za osem stotink. "Moj današnji nastop je bil brezhiben, pravzaprav tak kot vsi moji dosedanji v tej disciplini na teh igrah. Na to sem čakala štiri leta," je bila kratka Pellegrinijeva.

Sara: Nisem čutila pritiska
"Čisto sem v nebesih. Ne morem verjeti, sploh zaradi časa. Zadnjih 50 metrov sem plavala na polno. Vse tri smo bile izjemno skupaj," se svojega največjega uspeha v karieri spominja slovenska junakinja. "Plavala sem izjemno sproščeno, nisem čutila pritiska. Pokazala sem, da sem med najboljšimi in da sem konkurenčna. Sem ponosna nase, letos sem res veliko garala. Vse se je poplačalo. Ponosna sem, da sem osvojila prvo medaljo za Slovenijo v Pekingu," je kar vrelo iz Isakovičeve.

Miha Potočnik: "Sara je zrela športnica"
"Vedel sem, da je Sara lahko hitrejša od svetovnega rekorda, ki je veljal pred Pekingom, in to je dokazala tukaj že v predtekmovanju, kjer bi po moji oceni lahko bila še nekaj hitrejša. Vesel sem, da je pokazala, da je zrela športnica, tukaj je odplavala, kot sva se dogovorila. Vedel sem, da je dobro pripravljena, a me je s samim dosežkom tudi malce presenetila. Vesel sem, da po sezoni odhaja na študij v Ameriko z lepo popotnico," je bil s svojo varovanko presrečen trener Miha Potočnik.

Plavalci prvič z olimpijsko medaljo
To je 11. medalja na olimpijskih igrah za samostojno Slovenijo (skupaj 32.) in sploh prva v 112-letni zgodovini OI-jev v plavanju.

Sreda je bila v plavalnem bazenu izjemna. Vodna kocka je videla dva svetovna rekorda na 100 metrov prosto ter zgodovinsko 10. in 11. zlato olimpijsko medaljo Michaela Phelpsa, ki je s tem postal najuspešnejši športnik v zgodovini olimpijskih iger. Več tukaj.

200 m prosto (Ž):                      
 1. F. PELLEGRINI   ITA     * 1:54,82  
 2. S. ISAKOVIČ     SLO       1:54,97  
 3. J. PANG         KIT       1:55,05  
 4. K. HOFF         ZDA       1:55,78  
 5. C. POTEC        ROM       1:56,87  
 6. C. McCLATCHEY   VB        1:57,65  
 7. B. BARRATT      AVS       1:57,83  
  . C. O. ETIENNE   FRA       1:57,83 
* - svetovni rekord

S. J.









Sara čez štiri leta po zlato
Podelitev medalj na 200 m prosto
Zgodovinski uspeh Isakovičeve