Luka Turk verjetno ne bo mogel nastopiti v Pekingu. Foto: www.plavalna-zveza.si
Luka Turk verjetno ne bo mogel nastopiti v Pekingu. Foto: www.plavalna-zveza.si
Anja Klinar
Anja Klinar ima prebavne motnje, a do sobote naj bi se stanje izboljšalo. Foto: MMC RTV SLO

"Luka Turk ni uspel pozdraviti noge, ki si jo je poškodoval tik pred odhodom na Kitajsko. V petek ima zadnji zdravniški pregled, a že zdaj resno razmišljamo o tem, da na igrah ne bi nastopil, saj se v zadnjem obdobju ni mogel resno pripravljati in zadeva je podobna, kot bi silili nekoga, ki ima poškodovan gleženj, da gre na atletsko tekmo," je povedal njegov trener Miha Potočnik.

Bolj optimističen je trener glede Klinarjeve. "Anja je letos res trenirala trdo in spet začela rušiti osebne rekorde izpred štirih oziroma petih let. Tudi tukaj sva na 400 m mešano, ki bodo na sporedu že v soboto, načrtovala državni rekord. Trenutno ima bolečine v trebuhu in prebavne motnje. Upam, da bodo zdravniki našli primerno rešitev in da bo, sicer malce oslabljena, lahko nastopila."

Sara si želi državni rekord na 100 m delfin
V soboto bosta nastopila še novinca na OI-ju Matjaž Markič in Damir Dugonjič na 100 m prsno ter Sara Isakovič na 100 m delfin. Za Isakovičevo, ki je ena glavnih favoritinj za odličje na 200 m prosto, je nastop na 100 m delfin prva priložnost, da potrdi dobro formo. "Posebej visokih pričakovanj nimam, a glede na dejstvo, da sem bila polfinalistka v tej disciplini na lanskem svetovnem prvenstvu v Melbournu, si tukaj želim ta dosežek ponoviti, zelo rada pa bi odplavala tudi nov slovenski rekord," razmišlja Sara.

Spremembe materialov že dlje časa burijo duhove. Tako kot večina slovenskih plavalcev, se je tudi Sara že odločila v kakšnih kopalkah bo nastopila na igrah: "To vprašanje je rešeno, saj sem na zadnjih pripravah končno našla pravo opremo. Zanesljivo bom v njih nastopila na 100 delfin, verjetno pa tudi vsaj v predtekmovanju na 200 prosto."

V nedeljo bo prvič v vodo skočila Anja Čarman, prihodnji teden pa sledijo še nastopi Jerneja Godca, Petra Mankoča in Nine Sovinek. Daljinsko plavalko Tejo Zupan čaka prvi nastop na igrah v drugem tednu.

C. R.