Ubijalski treningi, ko je bilo treba vstajati sredi noči in že pred šolo opraviti nekaj kilometrov, so se bogato izplačali. Sara Isakovič je Sloveniji priborila prvo plavalno medaljo na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Ubijalski treningi, ko je bilo treba vstajati sredi noči in že pred šolo opraviti nekaj kilometrov, so se bogato izplačali. Sara Isakovič je Sloveniji priborila prvo plavalno medaljo na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Sara Isakovič
Po olimpijskih igrah bo Sara odšla na ameriško univerzo Berkeley, kjer bo imela vsaj v prvem letu za družbo tudi reprezentančna kolega Damirja Dugonjiča in Jerneja Godca. Olimpijsko srečo bo lahko doma uživala vsega štiri dni. Foto: Reuters
Michael Phelps
Sara sicer verjetno ne bo nikoli tako uspešna kot Michael Phelps, toda morda bodo največji svetovni oglaševalci tudi njen obraz uporabljali v svojih kampanjah. Foto: Reuters
Sara čez štiri leta po zlato
Podelitev medalj na 200 m prosto
Zgodovinski uspeh Isakovičeve

Garaški treningi in številna odrekanja so se Sari Isakovič izplačali že pri 20 letih. Pred letošnjo sezono je vse podredila pripravam na olimpijske igre in po opravljeni maturi za eno leto pozabila na šolo, kar ji je omogočilo dovolj počitka med treningi. Prej je čas izgubljala na cesti na relaciji Bled-Ljubljana, zdaj je lahko razmišljala le o plavanju.

Kar naenkrat je bil v igri svetovni rekord
Če je lani vse stavila na 200 metrov delfin, se je v olimpijski sezoni usmerila na 200 prosto. Ob marčevskem naslovu evropske prvakinje je bilo jasno, da je na dobri poti. Ko je tik pred Pekingom, čeprav se je komaj vrnila z višinskih priprav v Franciji, odplavala še drugi najboljši izid sezone in je njen trener celo začel omenjati svetovni rekord, je bilo jasno, da bomo imeli Slovenci na Kitajskem kandidatko za medaljo.

V Pekingu je ves čas žarela
Toda ničkoliko podobnih pričakovanj se je izjalovilo. Teža pomembne tekme, trema, smola, pomanjkanje izkušenj, pogosto se je ravno pri slovenskih športnikih kaj zalomilo. Pri Sari Isakovič ne. V Pekingu je ves čas izžarevala pozitivno energijo, treme je imela celo manj kot na drugih tekmah. Tudi v finalu se je brez strahu in s šampionsko miselnostjo pognala v vodo. Užitek je bilo spremljati njeno plavanje, njeno vrhunsko tehniko in hitrost, s katero se je bližala cilju. Postala je prva Slovenka, ki je osvojila prestižno plavalno olimpijsko medaljo.

Portret Sare Isakovič
Datum rojstva
: 9. junij 1988

Prebivališče
: Bled

Višina: 170 cm

Izobrazba:
maturantka Gimnazije Bežigrad, mednarodni razred

Klub
: PK Žito Gorenjka Radovljica

Trener:
Miha Potočnik

Največji uspehi:

olimpijske igre:
2. v Pekingu na 200 m prosto
18. v Atenah na 200 m prosto

svetovna prvenstva:
5. leta 2005 na 200 m prosto
7. leta 2007 na 200 m delfin

evropska prvenstva:
1. leta 2008 na 200 m prosto

mladinska evropska prvenstva:
1. leta 2004 na 100 in 200 prosto

univerzijade:
2. leta 2007 na 200 m prosto in 3. na 200 m delfin

Prvi zamahi v Dubaju
"Toliko odrekanja, da si je zelo tezko predstavljati," je v MMC-jevi klepetalnici Sara odgovorila na vprašanje, koliko odrekanje je potrebno za takšne uspehe. Njena plavalna zgodba se je začela pri dveh letih in pol, ko je v Dubaju že splavala. Družina se je v eksotično mesto preselila, ker je njen oče pilot. Saro je trenirala mati Rebeka, nekoč odlična plavalka. Družbo v bazenu ji je delal dvojček Gal. Po vrnitvi v domovino je pri radovljiškem klubu hitro uresničila prve sanje: nastop na olimpijskih igrah.

Že v Atenah blizu polfinala
Pri vsega 16 letih je aprila 2004 na Dunaju odplavala državni rekord na 200 metrov prosto (2:01,04) in si priborila olimpijsko normo, na katerih je bila na 200 prosto blizu polfinalu, saj je imela 18. čas kvalifikacij. Isto leto je v Lizboni postala še evropska mladinska prvakinja na 100 in 200 metrov prosto. Pod taktirko trenerja Mihe Potočnika je sledil meteorski vzpon. Na svetovnem prvenstvu leta 2005 je v Montrealu s 5. mestom postavila najboljšo slovensko žensko uvrstitev na SP-jih, letos je Sloveniji (po Borutu Petriču) priborila drugo zlato z evropskih prvenstev, krona kariere pa je njena olimpijska medalja v Pekingu.

Oglaševalska zvezda?
Kje so meje Sare Isakovič? Že ob pogledu na njeno postavo je jasno, da so številne tekmice močnejše. Prav v moči je še največ rezerv, pa tudi v hitrosti. Plovnost in tehnika ji dajeta prednost, na njeni strani je tudi mladost. Že zdaj je slovenska športna junakinja, z odličnim znanjem angleščine, zrelim razmišljanjem in vrhunskim komuniciranjem z mediji ima vse možnosti, da v športu, ki ni dobro plačan, prepriča največje svetovne oglaševalce in postane dobro plačana globalna zvezda.

T. O.

Sara čez štiri leta po zlato
Podelitev medalj na 200 m prosto
Zgodovinski uspeh Isakovičeve