Saša Golob je do nastopa na olimpijskih igrah prišla po internem dvoboju z Adelo Šajn. Premagala jo je za slabi dve točki. Foto: MMC RTV SLO
Saša Golob je do nastopa na olimpijskih igrah prišla po internem dvoboju z Adelo Šajn. Premagala jo je za slabi dve točki. Foto: MMC RTV SLO
Oksana Čusovitina
Nemka Oksana Čusovitina bo v Londonu tekmovala že na šestih olimpijskih igrah, kar ni uspelo še nobenemu telovadcu. Čeprav je tekmovala, ko se Jordyn Wieber niti rodila ni, bo poskušala dokazati, da olimpijske medalje v gimnastiki niso rezervirane le za najstnice. Foto: EPA
Bilo bi presenečenje, če se 1. avgusta v areni O2 ne bi zlate medalje v mnogoboju veselil 1,61 metra visoki Kohei Učimura, ki je vladar moške gimnastike v zadnjih letih. Je edini Zemljan, ki je na treh zaporednih svetovnih prvenstvih osvojil zlato medaljo v mnogoboju. Foto: EPA

20-letna Golobova si je nastop v Londonu priborila januarja, potem ko je bila v internih kvalifikacijah boljša od olimpijke iz Pekinga Adele Šajn. V britansko prestolnico je odpotovala 20. julija, olimpijski nastop pa jo čaka 29. julija, ko bodo na sporedu kvalifikacije v ženski športni gimnastiki. Priprave so dobro uspele, nekaj težav je imela le na dvovišinski bradlji, najbolje pa ji gre na parterju.

"S parterjem ne bo težav, na zadnjem svetovnem pokalu tega dela sezone sem osvojila celo drugo mesto. Moj prvi cilj je, da vse sestave izpeljem po najboljših močeh, poleg tega se še ne ve, koliko telovadk bo nastopilo na vseh štirih orodjih. Upam, da mi bo uspelo v mnogoboju zbrati okoli 52 točk, s čimer bi bila zelo zadovoljna."

Glavne favoritinje za medalje so po njenem mnenju Američanke na čelu z Jordyn Wieber: "Mislim, da bodo zmagale na ekipni tekmi. Ko jih gledaš, se ti zdi, da so z drugega planeta." V svojih vrstah imajo Američanke, ki so edini ekipni olimpijski naslov osvojile leta 1996 v Atlanti, štiri od šestih mogočih svetovnih naslovov z zadnjega prvenstva.

V iskanju nove Nadie Comaneci
Prva zvezda ZDA je Jordyn Wieber. Trener ameriške reprezentance, legendarni Bela Karolyi, ki je leta 1976 v Montrealu do olimpijske slave popeljal romunsko zvezdnico Nadio Comaneci, je o Wiebrovi dejal: “V marsičem me zelo spominja na Nadio. Zame je prva telovadka, ki je sploh prišla Nadii blizu."

Naslednico Nadie Comaneci so "našli" tudi Romuni. Gre za 16-letno Lariso Iordache, ki je letos na evropskem prvenstvu v Bruslju osvojila zlato medaljo na parterju, Romuniji pa pomagala do ekipnega zlata. Zdaj se je v reprezentanco vrnila še nekdanja trikratna olimpijska prvakinja, izkušena Catalina Ponor. Za olimpijske medalje se bodo potegovale še Rusinje in branilke naslova Kitajke.


Neustavljivi Super-Mura

Pri moških je pričakovati konec kitajske vladavine. V Pekingu so domači telovadci osvojili sedem od osmih zlatih medalj, tokrat pa tudi sami priznavajo, da jim ne bo lahko. "Zelo težko bomo ubranili ekipni naslov. Ta čas nimamo številčno dovolj dobrih mnogobojcev, zato se bomo morali še posebej potruditi," je povedal Čen Jibing, olimpijski in štirikratni svetovni prvak na krogih.

Prvi favoriti so tokrat olimpijski podprvaki iz Pekinga Japonci, ki jih vodi najboljši telovadec na svetu Kohei Učimura. Osvojil je tri zaporedne svetovne naslove v kraljevski disciplini mnogoboju in tudi njegovi tekmeci se zavedajo, da sta v tej disciplini na voljo le še srebro in bron.

23-letni Učimura, olimpijski podprvak v mnogoboju iz Pekinga, medtem zatrjuje, da ga ne zanima posamična krona. Vse bo podredil ekipnemu nastopu: "Dovolj imam teh ekipnih drugih mest. Ekipna tekma je najprestižnejša in osvojiti ekipni olimpijski naslov bi bilo zame precej večja čast in veselje, kot pa zmagati v mnogoboju." V igri za kolajne so brez dvoma tudi Američani, gostitelji Britanci imajo močno ekipo, prav tako ne gre odpisati Nemcev, saj se je v ekipo po poškodbi vrnil Fabian Hambüchen.