Luciana Aymar je prva ženska športna superzvezdnica Argentine in se lahko po priljubljenosti postavi ob bok tudi Lionelu Messiju in drugim argentinskim nogometnim božanstvom. Foto: EPA
Luciana Aymar je prva ženska športna superzvezdnica Argentine in se lahko po priljubljenosti postavi ob bok tudi Lionelu Messiju in drugim argentinskim nogometnim božanstvom. Foto: EPA
Riverbank Arena za hokej na travi
Modra podlaga naj bi omogočila gledalcem boljši pogled na žogico, medtem ko kritiki svarijo, da je takšna podlaga veliko bolj spolzka od navadne zelene umetne trave. Foto: EPA

Ena glavnih težav hokeja na travi pri prepričevanju navijačev je prevelika hitrost dogajanja in slaba sledljivost žogice (tudi na ledu imajo podobno težavo). V Londonu bodo tako hokejisti in hokejistke igrali na modri travnati površini, ki je seveda umetna.

Hokej na travi je olimpijski šport postal ravno v Londonu leta 1908. Po uvodnih britanskih zmagoslavjih je v športu dolga leta prevladovala indijska podcelina. A v sodobnih časih se je kakovost bolj razporedila, vrh pa razširil. Nekdanja supersila Indija (8 zlatih!) je tako zelo zadovoljna že z olimpijsko kvalifikacijo.

Dve leti mleli tekmece
V moški konkurenci so vseeno nesporni favoriti Avstralci, ki držijo vse upoštevanja vredne naslove in so v zadnjih dveh letih pometali s tekmeci. "Kookaburrase" vodi petkratni igralec sveta Jamie Dwyer, ki se želi oddolžiti za Peking, kjer so Avstralci osvojili "le" bron.

Nemčija kot branilka naslova stavi na izkušnje, saj je v moštvu kar 10 prvakov, tudi oba para bratov Zeller in Wess. Vsaj medaljo napovedujeta še Španija in Nizozemska.

Ko ti manjka samo še olimpijsko zlato
Veliko večje možnost za zlato imajo Nizozemci z žensko reprezentanco, kjer bodo branilke naslova poskušale preprečiti izpolnitev zlatih sanj najboljši hokejistki sodobnega časa na travi. Kapetanka Argentine Luciana Aymar, nosilka zastave na slovesnosti ob odprtju OI, je bila sedemkrat igralka sveta, "levinje" je popeljala do dveh naslovov svetovnih prvakinj in petih lovorik prvakinj, a zlato si je izmika.

Srebro in dva brona je izplen hokejske Maradone, ki bo ravno na dan ženskega finala v Londonu dopolnila 35 let. "Vem, da je težko zmagati, a sem prepričana, da ima Argentina vse možnosti za zlato." Ob odsotnosti dvakratnih prvakov nogometašev so se pričakovanja Argentincev obrnila k hokejistkam, da te iz Londona prinesejo vsaj eno zlato.

Nosilci odličij iz Pekinga 2008: Moški:
1. Nemčija
2. Španija
3. Avstralija

Ženske:
1. Nizozemska
2. Kitajska
3. Argentina

Najuspešnejše države v zgodovini:
Indija (8 - 1 - 2)
Nizozemska (4 - 4 - 6)
Avstralija (4 - 3 - 4)
Pakistan (3 - 3 - 2)
Velika Britanija (3 - 2 - 5)


Moški turnir

SKUPINA A: Avstralija, Velika Britanija, Španija, Pakistan, Argentina, Južna Afrika;

SKUPINA B: Indija, Nizozemska, Južna Koreja, Nova Zelandija, Nemčija, Belgija

Ženski turnir.

SKUPINA A: Nizozemska, Velika Britanija, Kitajska, Južna Koreja, Japonska, Belgija;

SKUPINA B: Argentina, Nemčija, Nova Zelandija, Avstralija, ZDA, Južna Afrika.