Strelišče št. 13 za Klemena Štrajharja ni bilo preveč srečno. Foto: STA
Strelišče št. 13 za Klemena Štrajharja ni bilo preveč srečno. Foto: STA

17-letni lokostrelec je začel zelo slabo, saj je po polovici zbral 308 krogov, s čimer je zasedal predzadnje mesto. V drugi polovici je zbral 331 krogov (34. mesto v tem delu ), s čimer je napredoval za pet mest. Na koncu je zbral 639 krogov.

Mučila ga je trema
"Po prvem delu sem bil povsem poklapan. Takrat bi se najraje kar pogreznil v tla. A rekel sem si: ‘daj, daj, treba je popraviti nastop’. Tako da sem se dvignil nazaj v igro. Trema me je malo ‘zafrknila’, da nisem mogel streljati tako, kot znam. K sreči se mi je nato uspelo malo sprostiti. Rekel sem si, da gre za mojo prvo tekmo in najpomembneje je, da uživam v nastopu," je svoj nastop ocenil Štrajhar.

Korejci razred zase
Najbolje so se izkazali tekmovalci iz Južne Koreje, ki so zasedli prva tri mesta. Najboljši rezultat kvalifikacij je dosegel Im Dong Hyun, ki je s 699 krogi postavil nov svetovni rekord. Drugi izid je dosegel njegov rojak Kim Bubmin (698), tretjega pa Oh Jin Hyek (690).

Na izpadanje proti Kitajcu
Konec tedna bosta v Londonu na sporedu moštveni tekmi, od ponedeljka do srede pa bo na sporedu 1. krog posamičnega turnirja. Štrajhar se bo pomeril s sedmouvrščenim v kvalifikacijah, Dajem Šjaošjangom. Kitajec je v kvalifikacijah zbral 678 točk.

Korejci so bili najboljši tudi v kvalifikacijah moštvene tekme (2.087), sledili so Francozi (2.021) in Kitajci (2.019).

Prvo tekmovanje v Londonu, a brez gledalcev
Organizatorji so si privoščili tudi pošten kiks. Prvo olimpijsko tekmovanje je bilo označeno kot "no-ticketing event", zaradi česar so ga nekateri mediji označili za brezplačnega, a nato je več sto obiskovalcev ostalo pred vrati Lord's Cricket grounda, ker se je izkazalo, da ne gre za prost vstop, temveč da bodo kvalifikacije potekale brez gledalcev na tribunah. Med zavrnjenimi so bili tudi sorodniki in prijatelji nastopajočih.