Andrej Mojsejev sodi med legende modernega peteroboja. Foto: EPA
Andrej Mojsejev sodi med legende modernega peteroboja. Foto: EPA
Sabljanje
Sabljanje je uvodna disciplina modernega peteroboja. Foto: EPA
Mhairi Spence
Moderni peteroboj je eden od treh olimpijskih športov, s katerim se v Sloveniji ne ukvarjajo. Preostala sta skoki v vodo in sinhrono plavanje. Foto: EPA

33-letni Rus bi v Londonu lahko postal prvi tekmovalec v modernem peteroboju, ki bi osvojil tri zlate olimpijske medalje. Mojsejev je bil zlat tako v Pekingu kot Atenah, na premoč Rusov pa priča še zlata medalja Dmitrija Svatkovskega v Sydneyju.

Favorita še Lesun in De Luca
Ob Mojsejevu je favorit za zlato še njegov rojak Aleksander Lesun, ki je maja postal svetovni rekord. Oba Rusa pa je pred tedni na evropskem prvenstvu nekoliko presenetljivo premagal Italijan Riccardo De Luca.

Spored modernega peteroboja v Londonu
Nosilci medalj iz Pekinga 2008
Moški:
1. Andrej Mojsejev (RUS)
2. Edvinas Krungolcas (LIT)
3. Andrejus Zadneprovskis (LIT)
Ženske:
1. Lena Schöneborn (NEM)
2. Heather Fell (VB)
3. Viktorija Terešuk (UKR)
Najuspešnejše države na OI-ju:
Madžarska (9 - 8 - 4)
Švedska (9 - 7 - 5)
Sovjetska zveza (5 - 5 - 5)
Rusija (3 - 1 - 0)
Poljska (3 - 0 - 0)

Pravila modernega peteroboja

Idejo dal de Coubertin
Moderni peteroboj na igrah v Londonu slavi stoletnico sprejema v olimpijsko družino. Avtor ideje o tem športu je Pierre de Coubertin, ki je želel združiti vse spretnosti vojaka 19. stoletja v en sam šport. Športniki tako tekmujejo v sabljanju, konjeništvu, plavanju, teku in streljanju.

Tek in streljanje združena
Leta 2009 je prišlo do spremembe v tekmovanju, saj je zamenjan vrstni red disciplin, kritike novega sistema pa predvsem moti združitev teka in streljanja. Tekmovalci tako najprej sabljajo, sledi plavanje na 200 metrov, konjeništvo, na koncu pa sta združena tekaški in strelski nastop. Peterobojci v slogu biatlona najprej sprožijo pet strelov, odtečejo tisoč metrov (brez strelnega orožja), nato pa postopek dvakrat ponovijo.

V ženski konkurenci sta prvi favoritinji za zlato Britanka Mhairi Spence (svetovna prvakinja) in Litovka Laura Asadauskaite (evropska prvakinja).

Spored modernega peteroboja:
Moški: Sobota, 11. avgusta
Ženske: Nedelja, 12. avgusta