Mateja Šimic bo prva, ki bo na olimpijskih igrah v triatlonu zastopala Slovenijo. Da bo nastopila v Londonu, je bilo dokončno znano šele 26. maja po tekmi v Madridu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Mateja Šimic bo prva, ki bo na olimpijskih igrah v triatlonu zastopala Slovenijo. Da bo nastopila v Londonu, je bilo dokončno znano šele 26. maja po tekmi v Madridu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Mateja Šimic
V Sloveniji ni trenerja, ki bi imel izkušnje z olimpijskimi igrami, zato z veseljem posluša nasvete Francesca Fissoreja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Mateja Šimic
Ključno bo, da ji na olimpijski tekmi nasprotnice po plavanju ne bi preveč ušle. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"V dobrem letu dni sem imela dvajset tekem po vsem svetu, po trikrat v Avstraliji in na Kitajskem, bila sem na Novi Zelandiji, v Mehiki, Kanadi, Kolumbiji, da Evrope sploh ne omenjam," je povedala 32-letna Šimiceva. Po njeni zaslugi bo imel 4. avgusta slovenski triatlon na olimpijskih igrah prvič svojega predstavnika. Med 55 tekmovalkami želi med prvo polovico.

Le sedem tednov priprav
Poudarja, da je zanjo že to velik uspeh, da je prišla skozi kvalifikacijsko sito. Časa za priprave je imela malo (le sedem tednov), potem ko je do konca maja nastopala na skoraj vseh pomembnejših tekmah. Pomaga ji italijanski trener Francesco Fissore, ki ima izkušnje s treniranjem olimpijcev.

Neprecenljive trenerjeve izkušnje
"Ko sem začela z njim sodelovati, je najprej preveril, katere so moje prednosti in slabosti, ki jih poskušava popraviti. V tem športu sem 18 let in ne potrebujem toliko aerobnega volumna, kajti v tem sem dobra, moram pa popraviti nekatere druge stvari. Dejstvo je, da ima izkušnje in pozna prave ljudi, vse to pa je izrednega pomena."

Da ne bi po nepotrebnem izgubljala sekunde ...

Ko smo Matejo Šimic obiskali med treningom v Kamniku, je trenirala menjave. "Dopoldne treniram menjave plavanje - kolo, popoldne pa kolo - tek. To je izredno pomembno. Na zadnji tekmi sem bila na plavanju le tri sekunde za kasnejšo zmagovalko, toda nato nisem mogla dati iz neoprenske obleke noge. Izgubila sem pet sekund in skupina mi je ušla."

S 180 pulza takoj na kolo

Menjave disciplin so tudi sicer zelo težavne in potrebnega je veliko treninga, da se tekmovalec lahko po 1500 metrih plavanja brez težav loti 40 km kolesarjenja in nato še 10 km teka. "Ko prideš s plavanja, imaš lahko 180 pulza in ni enostavno, ko moraš na polno poganjati pedala. Na kolesu si v posebnem posebnem položaju, na koncu te čaka še tek, kjer spet delajo druge mišice ..."

V boj s tekmicami in valovi
Zaveda se, da je v primerjavi s tekmicami šibkejša v plavanju. Veliko treninga je namenila plavanju v odprtih vodah. Pričakuje, da bo na olimpijski preizkušnji plavalni del zelo hiter, saj je kolesarska proga ravninska. Zlasti štart bo pomemben. "Treba bo ostati v skupini, preživeti komolčenje in se dobro boriti z valovi."

Lep spomin na tekmo v Londonu
V London bo odpotovala v petek, verjetno pa je na odprtju iger ne bo. Proge v Hyde Parku še ni videla, do tekme pa jo bo gotovo poznala na pamet. Enkrat je v britanski prestolnici že nastopala: "Ko sem leta 1997 začela tekmovati v triatlonu, sem nastopila na tekmi svetovne serije in takrat sem bila tretja."

Tudi sin Luka jo bo spodbujal

Športnica iz Medvod je želela že na olimpijske igre v Sydneyju leta 2000, toda šele zdaj so se ji izpolnile sanje. Pred štirimi letim ko so bile igre v Pekingu, je bila na porodniški. Njen štiriletni sin Luka je sicer vedno na prvem mestu, med treningi in tekmami pa zanj poskrbijo Matejini starši. Vsi bodo tudi v Londonu, ko bo olimpijska preizkušnja.