Jevgenij Plušenko je predčasno končal nastope na domačih igrah. Foto: EPA
Jevgenij Plušenko je predčasno končal nastope na domačih igrah. Foto: EPA
Christopher Dean in Jane Torvill sta v Sarajevu za izvedbo Bolera prejela same šestice.
Christopher Dean in Jane Torvill sta v Sarajevu za izvedbo Bolera prejela same šestice.
Plušenko spravil ruske navijače v slabo voljo

Plušenko je med ogrevanjem pred današnjo tekmo po enem izmed skokov grdo pristal na ledu in si poškodoval hrbet. Kmalu je sporočil, da je zimskih olimpijskih iger v Sočiju s tem zanj konec. Za 31-letnega Rusa to ni prva poškodba hrbta - s tovrstnimi težavami se bori že zadnji dve sezoni.

Kljub temu je pred dnevi prispeval levji delež k zmagi Rusije v ekipni preizkušnji v umetnostnem drsanju, ki je bila prvič na sporedu zimskih olimpijskih iger. To je bilo zanj drugo olimpijsko zlato; prvo je osvojil na olimpijskih igrah pred osmimi leti v Torinu. V Salt Lake Cityju je osvojil srebro, ugnal ga je rojak Aleksej Jagudin, prav tako je bil srebrn pred štirimi leti v Vancouvru, ko ga je premagal Evan Lysacek.
Konhec kariere si je predstavljal drugače
Plušenko je že na olimpijskih igrah v Torinu pred osmimi leti dejal, da končuje kariero, a si je premislil in nastopil v Vancouvru. Zaradi domačih iger je podaljšal kariero, ki pa jo zdaj zares končuje. "Morda kariere nisem zaključil, kot bi si želel, ampak jo zaključujem z zlato medaljo, kar je prav tako odlično," je povedal Plušenko po presenetljivi novici.

Dean in Torvillova na 30. obletnico legendarnega nastopa ponovno v Zetri
Britanska umetnostna drsalca Jayne Torvill in Christopher Dean se po 30 letih vračata v sarajevsko dvorano Zetra, kjer sta pred 30 letih ob zvokih Bolera vpisala med olimpijske legende. 55-letni Dean in 56-letna Torvillova bosta v počastitev obletnice odplesala isti program kot 14. februarja 1984.

"Počaščena sva, da sva se na 30. obletnico lahko vrnila na mesto, ki je spremenilo najini življenji, je Dean povedal novinarjem. Zanj in Torvillovo je namreč Zetra "posvečen kraj". In ravno v petek bo 30. obletnica njunega zmagovitega nastopa, ki ju je vpisal med nepozabne, saj sta za umetniški vtis dobila same najvišje ocene in se okitila z olimpijskim zlatom.

Nekdanja štirikratna svetovna in trikratna evropska prvaka sta v Sarajevo pripotovala, da bi sodelovala pri promociji evropskega mladinskega zimskega olimpijskega festivala, ki ga bo Sarajevo gostilo leto 2017.

Moški, po kratkem programu:
 1. J. HANJU            JAP    101,45 
 2. P. CHAN             KAN     97,52 
 3. J. FERNANDEZ        ŠPA     86,98 
 4. D. TAKAHAŠI         JAP     86,40 
 5. P. LIEBERS          NEM     86,40 
 6. J. BROWN             VB     86,00 
 7. B. JOUBERT          FRA     85,84 
Plušenko spravil ruske navijače v slabo voljo