Napad Cincinatija sta vodila podajalec Joe Burrow (levo) in tekač Joe Mixon (desno). Foto: Reuters
Napad Cincinatija sta vodila podajalec Joe Burrow (levo) in tekač Joe Mixon (desno). Foto: Reuters

Če domača zmaga Ramsov nad San Franciscom (20:17) ni predstavljala presenečenja, pa to nedvomno velja za zmago Cincinnatija pri Kansas Cityju, Bengalsi so namreč lanskega prvaka Konference AFC v gosteh ugnali v podaljšku s 27:24.

Chiefsi so vodili že z 21:3
Dolgo je kazalo na enostransko tekmo, Kansas City je namreč v prvem polčasu igral izjemno. Patrick Mahomes je vse prve tri napade končal na enak način − s podajo za zadetek. Chiefsi so tako ob koncu prvega polčasa že vodili z 21:3. Bengalsom je v naslednjem napadu le uspelo doseči prvi zadetek, s katerim so znižali na 21:10. Gostitelji so vseeno imeli še dobro minuto, v kateri so ekspresno prekorakali celotno igrišče, prišli vsega jard do končne cone, a zmanjkalo jim je časa, da bi osvojili nove točke.

Mahomes je blestel v prvem polčasu, v nadaljevanju pa je bil nerazpoznaven. Chiefsi so tako ostali brez tretjega zaporednega nastopa na Super Bowlu. Foto: Reuters
Mahomes je blestel v prvem polčasu, v nadaljevanju pa je bil nerazpoznaven. Chiefsi so tako ostali brez tretjega zaporednega nastopa na Super Bowlu. Foto: Reuters

Butker izsilil podaljšek
V drugem polčasu so začeli ravno obratno, saj so zapravili prvih pet napadov (štirje punti in prestrežena podaja). Cincinnati je pridno izkoriščal napake, tik pred koncem tretje četrtine je Joe Burrow podal do Ja'Marrja Chasa za izenačenje na 21:21, Evan McPherson pa je šest minut pred koncem zadel dolg prosti strel (52 jardov) za prvo vodstvo na tekmi. Rdeči so imeli dovolj časa za zmagoviti napad, prišli so vsega štiri jarde do finala, a nato je Mahomes začel delati napake. Bil je dvakrat podrt, tako je moral Harrison Butker streljati prosti strel (44 jardov) za podaljšek.

Usodna napaka Mahomesa
Žreb je osrečil Kansas, ki pa je že po petih sekundah izgubil žogo, Mahomes je namreč vrgel še drugo prestreženo podajo v večeru. Gostje so izrabili priložnost, McPherson je zadel še četrti prosti strel v večeru in Bengalse popeljal na tretji Super Bowl, prvega po sezoni 1988.

Filmska zgodba – Ramsi bodo gostili Super Bowl. Foto: Reuters
Filmska zgodba – Ramsi bodo gostili Super Bowl. Foto: Reuters

Ramsi izbrisali 10 točk zaostanka
San Francisco je še pred začetkom zadnje četrtine v Los Angelesu vodil s 17:7. Ramsom je nato uspel preobrat, ko so v zadnji četrtini dosegli 13 točk in se prebili na prvi Super Bowl po sezoni 2018. Najprej je Matthew Stafford vrgel drugo podajo za zadetek, spet jo je ujel Cooper Kupp. Delo je dokončal Matt Gay z dvema prostima streloma, drugega je zadel 1:46 pred koncem. San Francisco je sicer še dobil žogo, a je Jimmy Garoppolo hitro vrgel prestreženo podajo. Ramsi bodo čez dva tedna Super Bowl igrali prav na svojem stadionu.

Cincinnati presenetljivo na Super Bowlu

Liga NFL, končnica, konferenčna finala

Konferenca AFC:
Kansas City (2) − CINCINNATI (4)
24:27 (7:3, 14:7, 0:11, 3:3; 0:3) - v podaljšku
Podaje: Mahomes 275 (3 TD, 2 INT); Burrow 250 (2 TD, INT).
Tek: McKinnon 65; Mixon 88.
Ujete podaje: Kelce 95 (TD), Hill 78 (TD), Hardman 52 (TD); Higgins 103, Chase 54 (TD), Perine 43 (TD).
Prosti streli: Butker 44; McPherson 32, 31, 52, 31.

Konferenca NFC:
LA RAMS (4) − San Francisco (6)
20:17 (0:0, 7:10, 0:7, 13:0)
Podaje: Stafford 337 (2 TD, INT); Garoppolo 232 (2 TD, INT).
Tek: Akers 48; Samuel 26.
Ujete podaje: Kupp 142 (2 TD), Beckham Jr. 113; Samuel 72 (TD).
Prosti streli: Gay 40, 30; Gould 38.

Super Bowl bo gostil Los Angeles. Tekma bo 14. februarja, začela se bo ob 0.30.