Mahomes je eden najboljših podajalcev Lige NFL v zadnjih letih. Foto: Reuters
Mahomes je eden najboljših podajalcev Lige NFL v zadnjih letih. Foto: Reuters

Čeprav so bili gostitelji Chiefsi najboljša ekipa rednega dela v Konferenci AFC, je bil Cincinnati vseeno rahel favorit. Bengalsi so namreč trikrat zapored ugnali Chiefse (tudi lani v konferenčnem finalu), igrali so v vse boljši formi, na roko pa jim je šla tudi poškodba domačega podajalca Patricka Mahomsa, ki si je teden prej proti Jacksonvillu zvil gleženj, kar pa ni ogrozilo njegovega nastopa.

Strel, ki je odločil tekmo. Foto: Reuters
Strel, ki je odločil tekmo. Foto: Reuters

Mahomes je bil tokrat brez napak, s podajami je zbral 326 jardov, dvakrat je podal za zadetek. Ključno potezo pa je naredil v zadnjih sekundah. Gostitelji so žogo za zadnji napad dobili le pol minute pred koncem tekme. Pri tretjem poskusu za 4 je pretekel pet jardov, priboril prvi poskus, pri tem pa ga je od zadaj udaril eden od gostujočih igralcev, kar je samodejno pomenilo premik za dodatnih 15 jardov proti vratom. Odgovornost je prevzel Harrison Butker, ki je zadel prosti strel, dolg 45 jardov.

Tretji Super Bowl v zadnjih štirih letih
Kansas je postal prava konstanta v Konferenci AFC, saj je petič zapored igral v finalu konference, zdaj je dobil tri tekme (v zadnjih štirih letih). V tem času je osvojil en Super Bowl. Chiefsi bodo morali za nov prstan premagati Philadelphio, ki jo je Andy Reid treniral kar 13 let in z njo enkrat igral na finalu sezone.

Pri Philadelphii se vse vrti okrog Jalena Hurtsa. Foto: Reuters
Pri Philadelphii se vse vrti okrog Jalena Hurtsa. Foto: Reuters

Težave San Francisca s podajalci
Eaglesi tokrat niso imeli težav s San Franciscom, saj so slavili z 31:7, pri tem pa izkoristili ogromno težav 49ersov na položaju podajalca, ki je brez dvoma glavni igralec vsake ekipe. San Francisco je med sezono že izgubil prvega (Trey Lance) in nadomestnega podajalca (Jimmy Garoppolo). Zadnje tedne je odgovornost odlično prevzel (sicer po vrstnem redu šele tretji podajalec) Brock Purdy, ki je ekipo popeljal do vseh sedmih zmag. A tokrat je bil poškodovan že v šesti napadalni akciji. Za centra je nato stopil četrti podajalec Josh Johnson, ki je med tekmo doživel pretres, tako se je moral Purdy vrniti in odigrati kljub poškodbi komolca.

Veliko akcije po tleh
Tekma je bila nenavadna, saj je bilo po zraku pridobljeno izjemno malo jardov (121:83 v domačo korist), tako se je ogromno teklo, vsi zadetki so bili doseženi na ta način, pri zelenih je dva dosegel Miles Sanders.

Super Bowl bo čez dva tedna gostil Glendale v Arizoni.

Liga NFL, konferenčna finala

KANSAS CITY (1) − Cincinatti (3)
23:20 (3:0, 10:6, 7:7, 3:7)
Podaje: Mahomes 326 (2 TD); Burrow 270 (TD, 2 INT)
Tek: Pacheco 26; Burrow 30, Perine 22 (TD)
Ujete podaje: Valdes-Scantling 116 (TD), Kelce 78 (TD); Higgins 83 (TD)

PHILADELPHIA (1) − San Francisco (2)
31:7 (7:0, 14:7, 7:0, 3:0)
Podaje: Hurts 121; Johnson 74, Purdy 23
Tek: Gainwell 48, Sanders 42 (2 TD), Hurts 39 (TD), Scott 21 (TD); McCaffrey 84 (TD)
Ujete podaje: Smith 36; Samuel 33.