Mahomes v napadu že dolgo ni imel tako malo izrazito kakovostnih lovilcev, njegova daleč najbolj zanesljiva tarča je Travis Kelce, ki je navduševal predvsem v prvem polčasu. Foto: Reuters
Mahomes v napadu že dolgo ni imel tako malo izrazito kakovostnih lovilcev, njegova daleč najbolj zanesljiva tarča je Travis Kelce, ki je navduševal predvsem v prvem polčasu. Foto: Reuters

Kansas City se je tako še četrtič v zadnjih petih letih uvrstil na najpomembnejšo tekmo v ameriškem športu. Chiefsi so glavnino dela v napadu opravili s prvima dvema napadoma, ko so dosegli oba zadetka, za piko na i pa je Harrison Butker ob koncu prvega polčasa zadel še zahteven prosti strel za vodstvo s 17:7.

Nov rekord Kelceja
Izjemno je delovala naveza Patrick Mahomes-Travis Kelce. Skupaj sta ustvarila prvi zadetek, še večkrat v obeh napadih pa sta skrbela, da se je napad valil proti domači coni. Kelce je ujel 11 podaj za 116 jardov, skupaj je v končnici ujel 156 podaj, s čimer je podrl rekord Jerryja Rica (151).

V nadaljevanju dovolj ena dolga podaja
V drugem polčasu je bil napad manj prodoren (pet puntov, kar trije brez prvega poskusa), vseeno pa je oživel v ključni potezi, ko je Mahomes dve minuti pred koncem našel Marqueza Valdesa Scantlinga (podaja za 32 jardov), nato pa so Chiefsi s pokleki poskrbeli, da se je ura iztekla.

Tekma se je dokončno prelomila, ko je Zay Flowers tik pred zadetkom izgubil žogo. Foto: Reuters
Tekma se je dokončno prelomila, ko je Zay Flowers tik pred zadetkom izgubil žogo. Foto: Reuters

Izjemna obramba Chiefsov
Odlična je bila obramba, ki je v prvem polčasu Baltimore omejila na le 110 jardov in pet prvih poskusov (Kansas je imel v tem delu igre 221 jardov in 16 prvih poskusov). V drugem polčasu se je Baltimore sicer razigral, a je obramba rdečih posredovala v ključnih trenutkih, Zay Flowers se je na začetku zadnje četrtine že vrgel v končno cono, a mu je L'Jarius Sneed pri pristanku na tla izbil žogo, Deon Bush pa je v svoji končni coni sedem minut pred koncem prestregel podajo Lamarju Jacksonu. Dinamični podajalec Ravensov si obeta nagrado MVP, a je spet ostal brez Super Bowla.

Detroit prvi polčas dobil s 24:7
Navijači Detroita bodo še dolgo obžalovali priložnost, da se uvrstijo sploh na prvi Super Bowl. Začeli so odlično, v uvodni četrtini so s tekom dosegli dva zadetka (Jameson Williams, David Montgomery), v drugi je na enak način v končno cono stekel še Jahmyr Gibbs in modri so vodili kar s 24:7.

Brock Purdy na podelitvi pokala za zmagovalca konference. Foto: Reuters
Brock Purdy na podelitvi pokala za zmagovalca konference. Foto: Reuters

Purdy od dna nabora do Super Bowla
V drugem polčasu se je prebudil domači napad, ki je nanizal kar 27 zaporednih točk! Elijah Mitchell je tri minute pred koncem stekel v končno cono in gostitelje povedel v neulovljivo vodstvo s 34:24. Domači podajalec Brock Purdy je s tem spisal neverjetno zgodbo, lani je bil namreč kot zadnji (262. po vrsti!) izbran na naboru, zdaj pa se je izkazal kot steber 49ersov.

Ponovitev finala izpred štirih let
San Francisco je med letoma 2014 in 2018 petkrat zapored ostal brez preboja v končnico, v naslednjih petih sezonah pa se je kar štirikrat uvrstil v konferenčni finale in zdaj še drugič na Super Bowl. V sezoni 2019 je v velikem finalu igral prav proti Kansasu in vodil večji del tekme, v sami končnici pa je Mahomsu in druščini uspel preobrat. Kako bo tokrat?

Kansas City in San Francisco se bosta srečala v Super Bowlu

Končnica Lige NFL, konferenčna finala

AFC:
Baltimore (1) − KANSAS CITY (3)
10:17 (7:7, 0:10, 0:0, 3:0)
Podaje: Jackson 272 (TD, INT); Mahomes 241 (TD)
Tek: Jackson 54; Pacheco 68 (TD)
Ujete podaje: Flowers 115 (TD); Kelce 116 (TD)

NFC:
SAN FRANCISCO (1) − Detroit (3)
34:31 (0:14, 7:10, 17:0, 10:7)
Podaje: Purdy 267 (TD, INT); Goff 273 (TD)
Tek: McCaffrey 90 (2 TD), Purdy 48; Montgomery 93 (TD), Gibbs 45 (TD)
Ujete podaje: Samuel 89, Aiyuk 68 (TD;) LaPorta 97.

Super Bowl bo 12. februarja, ob 0.30 v Las Vegasu.