Šokirani igralci Buffala in Cincinnatija, medtem ko so zdravniki oživljali branilca Damarja Hamlina. Po poročanju ESPN-ja je 24-letnik zapustil stadion s šibkim pulzom, dihal pa je s pomočjo aparatov. Foto: Reuters
Šokirani igralci Buffala in Cincinnatija, medtem ko so zdravniki oživljali branilca Damarja Hamlina. Po poročanju ESPN-ja je 24-letnik zapustil stadion s šibkim pulzom, dihal pa je s pomočjo aparatov. Foto: Reuters

"Damar Hamlin je prestal srčni zastoj po naletu na naši tekmi proti Bengalsom. Na igrišču so mu znova vzpostavili srčni utrip in ga prepeljali v klinični center na nadaljnje preiskave in zdravljenje. Trenutno je uspavan in v kritičnem stanju," so sredi noči na družbenih medijih zapisali pri Buffalo Billsih in potrdili prejšnja ugibanja o srčnem zastoju Damarja Hamlina.

V prvi četrtini ponedeljkove tekme v Ligi NFL med dvema izmed najboljših ekip sezone je prišlo do trka med sprejemalcem Bengalsov Teejem Higginsom in branilcem Billsov. Na pogled Higginsov nalet z ramo v prsi Hamlina ni bil izstopajoče grob. Hamlin je med akcijo z rokami objel Higginsova ramena in čelado ter ga povlekel na tla.

Ko je Hamlin vstal, je delovalo, kot da si z desno roko popravlja čelado, a tri sekunde zatem se je zgrudil in padel vznak na tla, kjer je nepremično obležal. Ura je bila 20.55 po krajevnem času Igralci obeh ekip so takoj zahtevali zdravniško pomoč. Čez štiri minute je na zelenico zapeljal rešilni avtomobil. Po četrturnem oživljanju na igrišču so nesrečnega Hamlina z reševalnim vozilom odpeljali v klinični center univerze v Cincinnatiju.

Med zdravniškim posredovanjem so številni šokirani igralci planili v jok, nasprotniki so tolažili drug drugega, nekateri so se zatekli k molitvi. Na razprodan Paycor Stadium z več kot 65 tisoč gledalci je legla oglušujoča tišina.

Prodor Higginsa (v temnomodrem dresu s št. 85), ki ga je zaustavil Hamlin (št. 3 v belem dresu), po njem se je branilec Buffala zgrudil. Igralna ura se je ustavila šest minut in 12 sekund pred iztekom prve četrtine pri izidu 7:3 za domače Bengalse. Foto: Reuters
Prodor Higginsa (v temnomodrem dresu s št. 85), ki ga je zaustavil Hamlin (št. 3 v belem dresu), po njem se je branilec Buffala zgrudil. Igralna ura se je ustavila šest minut in 12 sekund pred iztekom prve četrtine pri izidu 7:3 za domače Bengalse. Foto: Reuters

NFL zanika, da naj bi želeli nadaljevati tekmo

Po enourni prekinitvi in po tem, ko so sodniki naročili igralcem obeh moštev, da začnejo petminutno ogrevanje pred nadaljevanjem tekme, so oba glavna trenerja in igralci obeh moštev prek igralskega sindikata le dosegli, da se tekma zaradi tragedije le prekine in odpove.

V nočnem konferenčnem klicu je Troy Vincent, nekdanji izvrstni nogometaš, zdaj pa izvršni podpredsednik nogometnih operacij v Ligi NFL, zanikal, da naj bi sodniki izdali navodilo za ogrevanje in nadaljevanje tekme. "Nikoli nam niti na misel ni prišlo, da bi sploh govorili o ogrevanju in nadaljevanju tekme. To je smešno in neobzirno," je Vincent odločno zanikal sicer poročanje več prisotnih novinarjev in tudi komentatorjev ESPN-ja, ki tradicionalno prenaša izjemno priljubljen in gledan Monday Football Night.

Sorodna novica Epska predstava kombinacije Brady − Evans popeljala Tampo v končnico

Derbi dveh vodilnih ekip AFC-ja

Prekinjena tekma 17. tedna, o usodi katere se mora vodstvo tekmovanja še izreči (ta teden se zagotovo ne bo odigrala), ima pomembno vlogo pri razporeditvi ekip v bližajoči se končnici. Buffalo Bills so z razmerjem zmag in porazov 12-3 vodilna ekipa AFC Vzhoda, medtem ko so Cincinnati Bengals z izkupičkom 11-4 prvi v skupini ACF Sever. V trenutku Hamlinove nesreče so domači Bengalsi vodili s 7:3. Na konferenčni lestvici AFC-ja so Billsi drugi, Bengalsi pa tretji. Do konca rednega dela sezone je samo še en krog, ki se bo igral med 7. in 9. januarjem.

Damar Hamlin je 24-letnik iz Pensilvanije, ki se je šolal na domači Univerzi Pittsburgh. Na naboru 2021 ga je Buffalo izbral v šestem krogu kot 212. igralca. Podpisal je štiriletno pogodbo za novince, kot branilec na položaju
Damar Hamlin je 24-letnik iz Pensilvanije, ki se je šolal na domači Univerzi Pittsburgh. Na naboru 2021 ga je Buffalo izbral v šestem krogu kot 212. igralca. Podpisal je štiriletno pogodbo za novince, kot branilec na položaju "safety" je bil prvo sezono rezervist, po poškodbi Micaha Hyda v 2. krogu sezone pa je postal začetni safety v branilski zasedbi Billsov. Foto: AP

V čakanju na uradne informacije

Tako Billsi kot bolnišnica, v kateri je Hamlin, naj bi prvo uradno izjavo o zdravstvenem stanju igralca podali v torek.

"NFLPA in celotna naša skupnost molita za Damarja Hamlina," je zapisal sindikat NFLPA v izjavi za javnost. "Bili smo v stiku z igralci Billsov in Bengalsov ter z NFL-jem. V tem trenutku sta edini pomembni stvari le Damarjevo zdravje in dobro počutje."

"Hamlin je prejel takojšnjo zdravniško pomoč ekipe in neodvisnega medicinskega osebja ter lokalnih reševalcev, nato so ga prepeljali v lokalno bolnišnico, kjer je v kritičnem stanju," je zapisala liga NFL. In dodala: "V mislih smo z Damarjem in Buffalo Billsi. Več informacij bomo zagotovili, ko bodo na voljo. NFL je v stalni komunikaciji z NFLPA-jem, ki se strinja s preložitvijo tekme."