Testiranje eksperimentalne snovi je bilo del tajnega projekta pod okriljem britanske agencije za šport. Foto: Reuters
Testiranje eksperimentalne snovi je bilo del tajnega projekta pod okriljem britanske agencije za šport. Foto: Reuters

Kot navaja Mail Online, so bili britanski športniki uporabljeni za testiranje poskusne snovi, ki naj bi jim pomagala pri premagovanju naporov. Po podatkih, ki jih je pridobil časopis, naj bi britanska vlada v ta projekt "zmetala" več sto tisoč funtov javnega denarja, prav tako ni bilo nikakršnih jamstev, da s tem eksperimentom udeleženci ne kršijo protidopinških pravil.

Testiranje eksperimentalne snovi je bilo del tajnega projekta pod okriljem britanske agencije za šport, UK Sport, v želji, da bi udeleženci olimpijskih iger v Londonu pred osmimi leti izboljšali svoje zmogljivosti, so ugotovili v preiskavi časnika.

Eksperiment se je nanašal na uporabo novega prehranskega dodatka. Dokumenti, ki jih je pridobil Daily Mail, kažejo, da je 91 športnikov najvišje ravni v osmih olimpijskih športih dobilo ta dodatek, šlo je za energetski napitek z imenom DeltaG, ki naj bi izboljševal porabo v telesu in s tem dajal športniku, ki uživa takšno snov, boljši energetski izkoristek.

Snov, sintetično različico naravnih snovi v telesu ob razgradnji ketonov, so prvotno razvili znanstveniki z univerze v Oxfordu v sodelovanju z ameriškim ministrstvom za obrambo v projektu, vrednem 10 milijonov dolarjev, da bi ameriške posebne sile z manj zaužitimi obroki lahko delovale dlje za sovražnikovimi linijami.

Vladna agencija UK Sport, pristojna za financiranje olimpijskega in paraolimpijskega športa v Veliki Britaniji, je pripravila "informativni list za udeležence", ki ga je priložila vlogi za projekt. Besedilo tega navodila se glasi: "UK Sport ne zagotavlja, ne obljublja in ne zagovarja, da je uporaba ketonskih estrov absolutno skladna s svetovnim protidopinškim kodeksom, in zato izključuje vso odgovornost za uporabo ketonskega estra".

Izdelki na podlagi ketonov trenutno niso prepovedani, svetovna protidopinška agencija Wada si je sicer pridržala pravico do njihovega pregleda, navaja časopis.

Po njegovih podatkih je več kot 40 odstotkov športnikov, ki so sodelovali v tem poskusu, zaradi neželenih učinkov, vključno z bruhanjem in prebavnimi motnjami, snov prenehalo jemati. Nadaljnjih 24 se je pozneje umaknilo iz projekta, ker so menili, da jim ne koristi.

Vsi športniki, ki so se strinjali z uporabo DeltaG-ja v upanju, da bo to spodbudilo uresničitev njihovih olimpijskih sanj v Londonu 2012, so morali podpisati zavezujoč sporazum o nerazkritju, s katerim so se zavezali, da nikoli ne smejo spregovoriti o svoji vpletenosti v projekt, še piše časopis.