Foto: EPA
Foto: EPA

Francoski organizatorji kljub številnim pomislekom želijo razširiti igre in še vedno vztrajajo, da je Tahiti, ki ga sicer od Pariza loči 23-urni polet, resen kandidat, če ne celo prvi favorit. Morje ob vasi Teahupo'o ponuja ene najlepših valov za ta vodni šport. Poleg Tahitija so bila v ožjem izboru še francoska prizorišča na atlantski obali veliko bližje Parizu Hossegor-Seignosse, Capbreton, Biarritz, Lacanau in La Torche.

Primernejša bi bila plaža Taharu'u na zahodni obali Tahitija, ki je dostopnejša in je že imela vso potrebno infrastrukturo na kopnem.

Moetai Brotherson, predsednik Francoske Polinezije

Predsednik francoskega čezmorskega ozemlja Francoske Polinezije Moetai Brotherson je predlagal alternativno prizorišče za tekmovanje v deskanju na valovih, potem ko so načrti za ogromen stolp na načrtovanem prizorišču na Tahitiju povzročili nasprotovanje tamkajšnjih prebivalcev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Stolp kot jabolko spora
Deskarji naj bi prve valove na poletnih olimpijskih igrah, ki bodo sicer v Parizu, ujeli čez devet mesecev na Tahitiju, kakšnih 15.000 kilometrov stran od francoske prestolnice, vendar načrt za izgradnjo ogromnega stolpa na legendarnem deskarskem mestu sproža odpor. Organizatorji iger 2024 želijo v vodi postaviti 14-metrsko aluminijasto konstrukcijo, sodniški stolp, s katerega bi lahko sodniki spremljali tekmovanje in ocenjevali tekmovalce.

Lokalno prebivalstvo je proti
Lokalna združenja nasprotujejo ogromnemu stolpu, češ da bi njegova postavitev nepopravljivo poškodovala koralni greben. Več sto ljudi se je pred kratkim pridružilo mirnemu protestu na prizorišču v bližini vasi Teahupo'o, kjer bi bilo olimpijsko prizorišče. Nasprotniki projekta so sprožili spletno peticijo proti projektu, pod katero se je podpisalo skoraj 150 tisoč ljudi. Predsednik Francoske Polinezije, ki obsega več kot 100 otokov, vključno s Tahitijem, je v torek za AFP povedal, da se strinja z okoljskimi pomisleki, in predlagal drugo lokacijo za tekmovanje, kjer ne bi bilo potrebe za gradnjo stolpa ter postavljanja njegovih temeljev na koralni greben in njegovo uničevanje.

"Primernejša bi bila plaža Taharu'u na zahodni obali Tahitija, ki je dostopnejša in je že imela vso potrebno infrastrukturo na kopnem," je dejal Brotherson ob robu foruma pacifiških otokov na Cookovih otokih.

Deskanje na valovih že v Tokiu
Deskanje na valovih je bilo že na sporedu poletnih olimpijskih iger, ki so bile leta 2021 v Tokiu.
Brazilec Italo Ferreira je osvojil premierno zlato olimpijsko medaljo v deskanju na valovih v disciplini kratka deska, prva olimpijska prvakinja v deskanju na valovih pa je postala Američanka Carissa Moore.