V Tokiu bi morali na svetovnem pokalu podeliti kar polovico vstopnic za nastop na poletnih olimpijskih igrah. Foto: AP
V Tokiu bi morali na svetovnem pokalu podeliti kar polovico vstopnic za nastop na poletnih olimpijskih igrah. Foto: AP

Podrobnosti odpovedi Fina v pismu organizatorjem tekmovanja ni razkrila, saj ni bil naveden noben razlog. A kot piše nemška agencija DPA, je glavni razlog za odpoved strah pred okužbami s koronavirusom.

Še v petek je predsednica organizacijskega odbora OI v Tokiu Seiko Hashimoto dejala, da so "kvalifikacijska tekmovanja na Japonskem pomembna za organizatorje, a da je v pandemiji bistvena predvsem varnost tekmovalcev in prebivalcev na Japonskem."

Točno polovico kvot za nastop na olimpijskih igrah v skokih s 3-m odskočne deske in 10-m stolpa bi morali podeliti glede na izide tekmovanja v Tokiu. Prvo polovico so jih razdelili na celinskih prvenstvih in svetovnem prvenstvu 2019.

Olimpijske igre bodo v japonski prestolnici potekale med 23. julijem in 8. avgustom.

Federica Pellegrini petič na olimpijskih igrah

Italijanska plavalka Federica Pellegrini si je izborila nastop na olimpijskih iger 2021 v Tokiu, kar bo njen peti olimpijski nastop. V njeni paradni disciplini 200 metrov prosto je plavala 1:56,69 oziroma dobrih dvajset stotink sekunde hitreje od olimpijske norme.

32-letna olimpijska prvakinja iz Pekinga na 200 m prosto, kjer je tesno ugnala Slovenko Saro Isaković, in hkrati svetovna rekorderka v tej disciplini, je po tekmi s solzami v očeh povedala: "Za menoj so težki meseci, a zdaj lahko bolj sproščeno zadiham."

Pellegrinijeva - lani oktobra je prebolela covid-19 - lahko na Japonskem postane prva tekmovalka, ki bi v eni disciplini nastopila v finalih na petih olimpijskih igrah. Na 200 metrov prosto je bila v Atenah 2004 druga, v Pekingu zlata, v Londonu 2012 peta in šesta v Riu de Janeiru 2016.