Cepili so se nekateri košarkarji, ki bodo prvo olimpijsko vozovnico lovili konec junija v kvalifikacijah v Kaunasu. Na fotografiji Gašper Vidmar. Foto: BoBo
Cepili so se nekateri košarkarji, ki bodo prvo olimpijsko vozovnico lovili konec junija v kvalifikacijah v Kaunasu. Na fotografiji Gašper Vidmar. Foto: BoBo
Slovenski olimpijci so se cepili proti covidu-19

Namero, da se bodo cepili, je napovedalo približno 90 odstotkov olimpijcev, v petek je bilo cepljenih 27 športnikov, skupaj pa 57 članov olimpijske ekipe. Cepljenje bo potekalo tudi 7. in 14 maja, že pred časom pa so bili cepljeni slovenski kolesarji v tujih klubih. Tako Mednarodni olimpijski komite (MOK) kot tudi Olimpijski komite Slovenije (OKS) sta že večkrat izpostavila, da cepljenje ni obvezno, "ga pa toplo priporočajo". Številne države po svetu so cepljenje olimpijcev sicer že opravile.

"Približno 90 odstotkov kandidatov je izrazilo interes za cepljenje, ki ni obvezno, medicinska komisija OKS pa ga priporoča. Interes za cepljenje je napovedalo preko 220 od skupaj približno 250 športnic in športnikov in neposrednega podpornega osebja, to so trenerji, fizioterapevti, zdravniki in drugi, ki neposredno delajo na terenu s posamezniki in ekipami. Drugi funkcionarji so iz te izjeme izključeni," je pojasnil generalni sekretar OKS-a Blaž Perko.

Janja Garnbret bo v Tokiu eden glavnih slovenskih adutov za kolajno. Foto: BoBo
Janja Garnbret bo v Tokiu eden glavnih slovenskih adutov za kolajno. Foto: BoBo

"Če ne bi toliko potovala in ne bi bilo letos olimpijskih iger, se verjetno ne bi cepila. Res je tudi, da tudi cepljenje ne nudi stoodstotne zaščite. Ampak zaradi OI se bom cepila. Če bi se okužila in zaradi tega ne bi mogla tekmovati na OI-ju bi bilo to zame nekaj najhujšega. Kljub cepljenju pa se to vseeno lahko zgodi, zato se bom tudi po tem, ko se bom po prihodu iz evropskega prvenstva na Portugalskem cepila, kar najbolj pazila. Upoštevala bom vsa zdravstvena priporočila in se izogibala gneči," je povedala krmarka jadralne posadke 470 Tina Mrak. Skupaj z Veroniko Macarol sodita v ožji krog favoritinj za medalje na OI-ju v japonski prestolnici, od nedelje pa se bosta tekmovali na EP-ju v Vilamouri.

Vlada je 24. marca slovensko olimpijsko in paraolimpijsko reprezentanco za letošnje igre v Tokiu dodala med prednostne skupine za cepljenje na novi koronavirus, v drugo prednostno skupino za cepljenje, skupaj med drugim z diplomati ter člani slovenske vojske na mirovnih misijah.

Perko je dodal, da na pomoč MOK-a ne morejo računati, ker kitajsko cepivo pri nas ni odobreno. Tekmovalci na igrah v Tokiu ter prihodnje leto na zimskih igrah v Pekingu bodo imeli namreč na voljo brezplačno cepivo proti covidu-19, kupljeno na Kitajskem, je 22. aprila povedal predsednik MOK-a Thomas Bach. "MOK bo cepiva plačal za vse olimpijske in paraolimpijske ekipe. MOK bo poleg tega prav tako kril stroške dveh doz cepiva, ki je na voljo olimpijcem v matičnih državah," je še poudaril Bach in dodal, da gre za potezo solidarnosti v boju proti covidni pandemiji.