Ministrica Seiko Hašimoto je leta 1992 v Albertvillu osvojila bronasto olimpijsko medaljo. Foto: EPA
Ministrica Seiko Hašimoto je leta 1992 v Albertvillu osvojila bronasto olimpijsko medaljo. Foto: EPA

Vlada razmišlja o olajšanju potovalnih omejitev za tuje športnike in olimpijce uradnike, je dejala japonska ministrica za OI Seiko Hašimoto, ki je bila nekoč vrhunska športnica in je kot hitrostna drsalka nastopila na štirih zaporednih zimskih olimpijskih igrah (od 1984 do 1994) ter kot kolesarka na treh zaporednih poletnih (1988 do 1996).

Japonske oblasti so sporočile, da morajo najti način oziroma sistem, ki bo dovolil športnikom in njihovim spremljevalcem prihod na igre v Tokio, četudi bodo prihajali iz držav, ki bodo zaradi slabega položaja v zvezi z novim koronavirusom na rdečem seznamu, poroča japonska tiskovna agencija Kjodo.

Igre ne bodo tako glamurozne

Predsednik olimpijskega komiteja Japonske Jašuhiro Jamašita je medtem povedal, da bodo olimpijske igre manj glamurozne, kot so sprva načrtovali in kot je sicer običajno: "Igre so znale biti veličastne in ekstravagantne, kar sem tudi sam v preteklosti večkrat izkusil, vendar menim, da koncept naših iger ne bo stremel k temu. Naša prioriteta bo predvsem varnost tekmovalcev in drugih udeležencev iger."

"Naslednje leto bo za nas zelo težko, pa tudi za preostali svet. Mislim, da obstaja velika verjetnost, da si bomo morali izposoditi denar," je Jamašita, olimpijski prvak v judu iz Los Angelesa 1984, ki je predsedniški stolček v japonskem komiteju prevzel julija lani, potem ko je prejšnji predsednik odstopil zaradi korupcijskega škandala.

Japonski prireditelji so skupaj z Mednarodnim olimpijskim komitejem igre preložili na poletje 2021. Največji športni dogodek bo tako med 23. julijem in 8. avgustom. Prvič v dobi modernega olimpizma so igre prestavili. Do zdaj so jih odpovedali le zaradi svetovnih vojn. Tako so odpadle poletne igre v Berlinu 1916, Tokiu 1940 in Londonu 1944 ter zimske igre v Cortini d'Ampezzo 1940 in Saporu 1944.