Judoistka Urška Žolnir Jugovar, olimpijska zmagovalka leta 2012 v Londonu, je ambasadorka bakle. Foto: www.alesfevzer.com
Judoistka Urška Žolnir Jugovar, olimpijska zmagovalka leta 2012 v Londonu, je ambasadorka bakle. Foto: www.alesfevzer.com

Nosila bo sporočila olimpijskih idealov, solidarnosti in jeklene volje. Obiskala bo vseh 212 slovenskih občin, nosilo jo bo več kot 5000 tekačev. Sprva so načrtovali pot bakle v 74 dnevih za prav toliko olimpijskih medalj, ki so jih doslej osvojili slovenski športniki, zdaj pa bo potovala nekaj dni več (81).

Olimpijski komite Slovenije pri načrtovanju sodeluje z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, pomagala bo tudi slovenska policija. Ta čas je zaradi omejitev v času pandemije covida-19 odsvetovano druženje in priporočeno spremljanje poti plamenice na posebni spletni strani, če pa se bodo razmere izboljšale, bo tudi druženja več.

Eno izmed omenjenih olimpijskih medalj je osvojila nekdanja judoistka Urška Žolnir Jugovar, ambasadorka bakle in olimpijska zmagovalka leta 2012 v Londonu. "Veselim se že poti bakle, bo zanimiva in zabavna, ljudje pa se nam bodo lahko pridružili tudi virtualno," je Urška Žolnir Jugovar povabila k udeležbi 95 dni pred OI.

"Priprave na OI potekajo z veliko željo, da bi se čim več panog uvrstilo v slovensko olimpijsko reprezentanco. Naša želja je tudi, da olimpijski duh prenesemo v vsa slovenska okolja, kjer šport tudi nastaja in obenem vse povezuje," je poudaril predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec.

"Projekt slovenske bakle smo začeli pred letom in pol, ker so bile OI predvidene leta 2020. Prestavitev nam je dala čas za dodatni razmislek, kako ga bomo izpeljali. Bakla bo obiskala vse slovenske občine, kjer je bil odziv pozitiven zaradi posebnih olimpijskih čustev in oživljanja rekreacije na lokalni ravni. Tam se bodo naši najboljši športniki srečevali z otroki in drugimi prebivalci v promociji zdravega življenjskega sloga. Same izvedbe pa bodo različne v posameznih občinah," je pojasnil podpredsednik OKS-a Janez Sodržnik.

Dodal je, da so se razen dveh vsi župani odzvali z velikim navdušenjem kljub trenutnim zdravstvenim razmeram zaradi novega koronavirusa. "Verjamem, ker sem optimist, da bo maja vse veliko boljše in se bomo lahko družili in bo veliko ljudi na posameznih dogodkih. Že to prinaša pozitivno sporočilo in razmišljanje. Zamisli, kako bodo v posameznih okoljih sprejeli in pospremili baklo, pa so zelo raznolike in izjemo zanimive."

OKS je potovanje olimpijske bakle po Sloveniji prvič organiziral januarja 2018 pred zimskimi OI v Pjongčangu v Južni Koreji. Svojo pot, ki je bila v primerjavi z letošnjo zelo kratka, z le nekaj etapami, je pred petimi leti končala 29. januarja tam, kjer se je začela pot olimpijcev, na uradni predstavitvi slovenske ekipe.

Slovenska bakla, izdelava
Slovenska bakla, interaktivni zemljevid poti po Sloveniji