Trasa 42,195 km dolgega olimpijskega maratona v Parizu 2024. Foto: Paris 2024
Trasa 42,195 km dolgega olimpijskega maratona v Parizu 2024. Foto: Paris 2024

Maraton naslednjih poletnih iger se bo začel in končal v središču Pariza, potem ko se bodo tekačice in tekači podali proti palači v Versaillesu in nazaj. Teklo se bo od mestne hiše mimo opere in Louvra, po desnem bregu Sene do slovite kraljevske rezidence, ki leži 20 km zunaj središča francoske prestolnice. Po obratu se bo v središče mesta vrnilo po levem bregu Sene do Eifflovega stolpa in cilja pred Les Invalides.

Maraton bo tako potekal po poteh pohoda žensk na Versailles, ko je besna in lačna množica 5. oktobra iz Pariza prišla do palače in po krvavem incidentu dosegla, da se je kralj Ludvik XVI. skupaj z vso družino preselil v Pariz. Prelomen dogodek v revolucionarnem letu 1789, po katerem se je kralj moral odpovedati absolutistični oblasti in podrediti politični volji narodne in pozneje zakonodajne skupščine.

V nasprotju s tradicionalnimi maratoni bo olimpijski maraton v Parizu težji z dvema občutnima vzponoma na 20. in 27. kilometru 42-km proge. Maksimalni naklon bo dosegel 13,5 odstotka, najvišja točka pa je visoka 183 metrov. V nasprotju s tradicijo bo zadnja disciplina Pariza 2024 v nedeljo, 11. avgusta, ženski, in ne moški maraton.