Olimpijski ogenj je spet začel svojo pot. Foto: EPA
Olimpijski ogenj je spet začel svojo pot. Foto: EPA

Na pot sta krenili dve olimpijski bakli, prva za olimpijske igre, druga pa za paraolimpijske igre, ki bodo med 24. avgustom in 5. septembrom 2021.

Bakli sta bili prvi dan poti na ogled v stavbi metropolitanskega vodstva Tokia. Nato ju bodo razstavili še v 72 različnih mestih dežele vzhajajočega sonca, najprej 7. novembra v Išikavi. S tem želijo predstavniki države in organizatorji povečati zanimanje za igre v domovini ter graditi olimpijski duh.

Štafeta olimpijske bakle se bo začela 25. marca v prefekturi Fukušima, v spominu na žrtve jedrske katastrofe v elektrarni, ki je nastala kot posledica hudega potresa in cunamija leta 2011.

Pot olimpijske bakle bo trajala 121 dni in bo potovala po vseh 47 japonskih prefekturah ter 859 mestnih središč. Plamenica za paraolimpijske igre bo potovala po državi avgusta. Olimpijski ogenj so prižgali 12. marca na mestu ruševin nekdanjega templja, kjer je bila nekoč antična Olimpija v Grčiji, in je na Japonsko prispel štiri dni pred preložitvijo iger 24. marca.