Ogenj bo po tradiciji prižgan v Grčiji. Foto: Reuters
Ogenj bo po tradiciji prižgan v Grčiji. Foto: Reuters

Ob začetku olimpijskih iger bo ogenj, ki ga bodo v skladu s tradicijo prižgali v grški Olimpiji, 8. maja 2024 prispel po morju v Marseille na krovu ladje Belem.

Novost je kolektivna štafeta
Nato bo bakla začela pot po Franciji do 26. julija 2024, noči ob odprtju olimpijskih iger v Parizu, in "bo zaznamovala začetek praznovanja", so pojasnili v organizacijskem odboru. Novost za to francosko izdajo je kolektivna štafeta: sodeluje lahko skupina 24 ljudi, vključno z enim nosilcem, ki predstavlja na primer športno zvezo. Skupno jih bo 3000, vključno z invalidi in enakostjo spolov od 15. leta naprej.

"Želeli smo osvetliti te skupne štafete," je pojasnil Tony Estanguet, predsednik organizacijskega odbora. Vsak nosilec bakle bo nosil plamen približno štiri minute na razdalji 200 metrov.

Tretjino nosilcev ognja bosta izbrala organizacijski odbor in športno gibanje, drugo tretjino pokrovitelja štafete bakle banka in zavarovalnica BPCE in Coca-Cola, tretjino pa drugi partnerji olimpijskih iger.

Velika večina nosilcev olimpijske bakle bo znana na začetku leta 2024, toda imena velikih prvakov in osebnosti bodo razkrita čez mesece, z izjemno varovano skrivnostjo zadnjega nosilca, ki bo prižgal olimpijski ogenj na dan odprtja poletnih OI 2024.