Župan Los Angelesa Eric Garcetti je razkril datum začetka iger leta 2028. Foto: EPA
Župan Los Angelesa Eric Garcetti je razkril datum začetka iger leta 2028. Foto: EPA

Igre se bodo začele z uvodno slovesnostjo 14. julija 2028 na stadionu SoFi v Los Angelesu in nadaljevale vse do 30. julija. Sledile bodo paraolimpijske igre, ki se bodo začele 15. avgusta.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je skupaj z organizatorji v Los Angelesu priredil novinarsko konferenco. "Los Angeles je posebno mesto za šport," je v izjavi dejala izvršna direktorica Moka Nicole Hoevertsz in dodala: "Potrditev datumov iger zdaj daje Los Angelesu trden rok, ko bo moral biti pripravljen sprejeti svet."

Za zdaj je organizacijski odbor LA28 večino svojega časa porabil za sklenitev dogovorov s sponzorji, da bi pomagal pokriti 6,9 milijarde dolarjev (6,8 milijarde evrov) načrtovanega proračuna, piše Los Angeles Times.

Los Angeles bo tretjič gostil dogodke pod petimi krogi. Foto: EPA
Los Angeles bo tretjič gostil dogodke pod petimi krogi. Foto: EPA

Organizatorji v pripravah na igre ne načrtujejo gradnje večjih športnih objektov, saj si prizadevajo zmanjšati stroške iger z uporabo že obstoječih športnih prizorišč v južni Kaliforniji.

Ob tem so obljubili, da bodo za igre uporabili samo zasebno zbrana sredstva, in vztrajajo, da lahko preprečijo trend, zaradi katerega so si prejšnji gostitelji iger nakopali znatne primanjkljaje.

Los Angeles je prvič olimpijske igre gostil leta 1932, pri organizaciji iger leta 1984 pa je odigral ključno vlogo, ko je predsednik organizacijskega odbora Peter Ueberroth s pomočjo sponzorjev prvič v zgodovini ne le pokril proračun, temveč igre končal s precejšnjim presežkom.

Med atletskim svetovnim prvenstvom v Eugenu se je predsednik MOK-a Thomas Bach ustavil tudi v južni Kaliforniji in se srečal z organizatorji iger LA28. "Resnično sem bil navdušen nad napredkom in ustvarjalnostjo ekipe," je dejal Bach.

Poletne olimpijske in paraolimpijske igre 2028 bodo gostile 800 dogodkov v najmanj 40 športih, skupaj več kot 3000 ur tekmovanja. Zbralo naj bi se okoli 15.000 športnikov z vsega sveta.