Pariz 2024 preiskujeta dve različni pravosodni agenciji zaradi sumov o prirejanju razpisov in favoriziranju izbranih podjetij. Foto: Reuters
Pariz 2024 preiskujeta dve različni pravosodni agenciji zaradi sumov o prirejanju razpisov in favoriziranju izbranih podjetij. Foto: Reuters

Ob začetku torkovega delovnega dne se je začela racija na sedežih dveh ključnih organizatorjev Pariza 2024. V Saint-Denisu so preiskali prostore Cojopa (Organizacijski komite olimpijskih in paraolimpijskih iger Pariz 2024), v središču Pariza pa sedež družbe Solideo (podjetje za postavitev olimpijske infrastrukture).

Racijo sta skupaj izvedla OCLCIFF (osrednji urad za boj proti korupciji in finančnim poneverbam) in BRDE (finančna brigada za zatiranje gospodarski kriminal), ki vodita vsak svojo preiskavo v okviru državnega tožilstva.

Prirejeni razpisi?

Leta 2017 je prvi urad začel preiskavo Cojopa zaradi zlorabe javnih sredstev, prirejanja razpisov in favoriziranja določenih pozneje izbranih izvajalcev in dobaviteljev. Druga preiskava se je začela leta 2022, ko je brigada pod drobnogled vzela pogodbe, ki jih je podpisoval Solideo, prav tako zaradi prirejanja razpisov v korist določenih ponudnikov.

Francoska antikorupcijska agencija (AFA) je leta 2021 objavila poročilo, v katerem je ocenila, da obstajajo velika tveganja pri objavah in izbiri na razpisih, ker prihaja do konflikta interesov, pri tem pa je bil kot potencialno glavna korupcijska točka izpostavljen Solideo, ki je odgovoren za izgradnjo objektov in z olimpijskimi igrami povezano infrastrukturo ter s storitvami, potrebnimi za izvedbo poletnih iger.

V pričakovanju poročila računskega sodišča

Cojop je vseskozi tudi pod drobnogledom francoskega računskega sodišča, ki je večkrat objavilo pripombe in priporočila za izboljšanje preglednosti razpisov ter potrošnje denarja. V kratkem se pričakuje končno poročilo računskega sodišča, ki bo zajelo obdobje od izbora Pariza za olimpijske igre.

Parižani in Francozi so se hitro pošalili, da se je racija zgodila zaradi logotipa olimpijskih iger, ki ga večina javnosti ni dobro sprejela. Foto: Reuters
Parižani in Francozi so se hitro pošalili, da se je racija zgodila zaradi logotipa olimpijskih iger, ki ga večina javnosti ni dobro sprejela. Foto: Reuters

Pariški organizacijski olimpijski komite (Cojop), ki ga vodi legendarni francoski divjevodaš Tony Estanguet, je sporočil, da v celoti sodeluje s preiskovalci in posreduje podatke ter izpolnjuje njihove zahteve. Solideo je podal skorajda identično izjavo, da so ob polnem sodelovanju s preiskovalci predali vse zahtevane dokumente.

Korupcijski škandali že desetletja mečejo črne madeže na olimpijsko gibanje. Vse od Atlante 1996 je bilo v središču preiskav zlasti podkupovanje za pridobitev gostiteljstva. V manjši meri so države gostiteljice preiskovale samo pripravo in izgradnjo na športne spektakle.

13 mesecev do začetka iger

Poletne olimpijske igre 33. olimpijade bo Pariz gostil med 26. julijem in 11. avgustom 2024. Kandidaturo so Parižani in Francozi večinsko močno podpirali. Konec leta 2021 je tako 80-odstotkov anketirancev v prestolnici in po državi podpiralo olimpijske igre. A bolj kot omenjeni preiskavi, so podporo igram spodjedle visoke cene vstopnic za športne dogodke na samih igrah. Kar 80 odstotkov Francozov meni, da so cene vstopnic previsoke in da jih to odbija od ogleda tekmovanj v živo.

Sprva so vstopnice prodajali v paketih z najmanj tremi športnimi dogodki, nato pa so srečni izžrebanci izvedeli, da se najcenejše vstopnice za posamezni dogodek začnejo pri 80 evrih. Maja so sprostili prodajo posamičnih vstopnic, konec leta bo sledila še zadnja faza prodaje. Cojop poudarja, da bo na koncu vseeno na voljo milijon vstopnic po ceni 24 evrov in da skoraj polovica vstopnic stane 50 evrov.