Pod odločitev Severne Koreje je podpisan Kim Il Guk, ki je hkrati minister za šport in predsednik nacionalnega olimpijskega komiteja. Foto: Reuters
Pod odločitev Severne Koreje je podpisan Kim Il Guk, ki je hkrati minister za šport in predsednik nacionalnega olimpijskega komiteja. Foto: Reuters

Po poročanju številnih medijev je odločitev o odpovedi športnikov in športnic iz Severne Koreje v Tokiu 2020 padla že 25. marca na sestanku tamkajšnjega olimpijskega komiteja, danes pa je bila ta odločitev objavljena na spletni strani ministrstva za šport.

Kot je sporočilo severnokorejsko ministrstvo za šport, je razlog za odpoved "zaščita njenih športnikov in športnic pred pandemijo novega koronavirusa".

V Pjongjangu sicer že ves čas svetovne pandemije zatrjujejo, da v njihovi državi ni okužb z novim koronavirusom.

Mok: Uradne odpovedi še ni bilo
A Mednarodni olimpijski komite je sporočil, da uradno še ni seznanjen s tem korakom. Mok ni dobil uradnega sporočila severnokorejskega olimpijskega komiteja, da se bo ta država odpovedala igram, je odziv Moka povzela dpa.

Mok je še pojasnil, da je že prej skušal večkrat navezati stike s pristojnimi v tej državi, a do pogovora o tej temi (vplivu pandemije koronavirusa na varnost športnikov) s severnokorejsko stranjo ni prišlo.

Severna Koreja je na desetih poletnih olimpijskih igrah osvojila 16 zlatih, 16 srebrnih in 22 bronastih odličij, največ od tega v dviganju uteži (5-8-4). V Riu je za standardno severnokorejsko zlato v tem športu poskrbela Rim Džong Sim v kategoriji do 75 kg. Foto: AP
Severna Koreja je na desetih poletnih olimpijskih igrah osvojila 16 zlatih, 16 srebrnih in 22 bronastih odličij, največ od tega v dviganju uteži (5-8-4). V Riu je za standardno severnokorejsko zlato v tem športu poskrbela Rim Džong Sim v kategoriji do 75 kg. Foto: AP

Brez velesile v dviganju uteži
Severna Koreja je na poletnih olimpijskih igrah prvič nastopila v Münchnu 1972 in je prav na vsakih igrah osvajala medalje. Nazadnje so v Riu de Janieru 2016 Severnokorejci zbrali sedem odličij: 2 zlati, 3 srebrne in 2 bronasti, od tega kar štiri medalje v dviganju uteži, ki je paradna severnokorejska športna disciplina.

Nazadnje izpustili igre v sosednjem Seulu 1988
Severna Koreja je nazadnje bojkotirala poletne olimpijske igre v Seulu 1988, ki so potekale v prestolnici Južne Koreje, s katero je tehnično še vedno v vojni, saj je bila korejska vojna 1950–1953 zaustavljena samo s premirjem, medtem ko do mirovnega sporazuma nikoli ni prišlo.

Brez združene korejske olimpijske ekipe
Odločitev Severne Koreje je udarec za predsednika Južne Koreje Moon Džae Ina, ki si je leta prizadeval, da bi obe Koreji na poletnih olimpijskih igrah nastopili s skupno reprezentanco, kar se je med drugim že uresničilo ob zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu v Južni Koreji februarja 2018.

Takrat je severnokorejsko olimpijsko odpravo vodila vplivna sestra voditelja Kim Džong Ila. Sledil je državniški vrh obeh korejskih predsednikov, kjer se je tudi rodila ideja, da bi obe Koreji leta 2032 skupaj gostili poletne olimpijske igre.

Tokio 2020: Prizadevamo si za varno okolje
Na novico o odpovedi nastopa severne sosede so se najprej odzvali v Južni Koreji. Na ministrstvu za združevanje so izrazili obžalovanje, ker športniki iz Severne Koreje ne bodo nastopili. "Upali smo, da bomo lahko na olimpijskih igrah naredili korak naprej v prizadevanjih za mir na Korejskem polotoku in poglobili sodelovanje na športnem področju," so sporočili iz Seula.

"Nadaljevali bomo priprave na olimpijske igre, pri katerih si bomo skupaj z drugimi organizacijami prizadevali, da bi lahko športniki iz vseh držav in območij pokazali svoje znanje v varnem okolju," pa so se odzvali prireditelji poletnih olimpijskih iger v Tokiu.

V Osaki brez olimpijske plamenice

Na območju prefekture in mesta Osaka na Japonskem so odpovedali sodelovanje pri projektu poti olimpijske bakle do Tokia. Razlog so povečano število okužb in strah, da bi se te ob takšnih dogodkih še bolj razširile. Zaradi omejitev, povezanih z obvladovanjem pandemije novega koronavirusa, na Japonskem sicer veljajo strogi ukrepi tudi pri poti olimpijske plamenice na prizorišče iger v Tokiu.

Olimpijske igre, ki so jih zaradi pandemije prestavili na letos, se bodo začele 23. julija. Pot olimpijske bakle se je začela 25. marca v Fukushimi. Po načrtih naj bi plamenica na območje Osake prišla 13. aprila, v mesto pa dan pozneje.