V Tokiu si prizadevajo, da bi olimpijske igre prihodnje leto potekale povsem nemoteno. Foto: Reuters
V Tokiu si prizadevajo, da bi olimpijske igre prihodnje leto potekale povsem nemoteno. Foto: Reuters

Uradno organizatorji tega niso potrdili. Pritrjujejo pa, da igre med 23. julijem in 8. avgustom 2021 bodo. Že ob predstavitvi je bilo jasno, da se bo pojavila težava s prizorišči, saj imajo objekti v Tokiu že načrtovane vsebine tudi po olimpijskih igrah.

Novi lastniki stanovanj vseljeni že letos jeseni?
Sredi junija so organizatorji potrdili, da imajo že sklenjen dogovor z 80 odstotki prizorišč. Prireditelji dogodka so se naprej pogovarjali z lastniki. Posebej težke so razmere na območju olimpijske vasi, kjer naj bi živeli športniki in njihovi spremljevalci. Številna stanovanja v novem kompleksu so namreč prodana vnaprej, kar pomeni, da bi jih novi lastniki prevzeli že letos jeseni, to je po zdaj preloženih igrah in manjši prenovi.

Japonski mediji so še enkrat potrdili, da spored tekmovanj OI 2021 ostaja tako rekoč identičen letošnjemu, uradno pa ga bodo prireditelji predstavili Mednarodnemu olimpijskemu komiteju 17. julija.

Novi koronavirus še vedno največja skrb
Japonski prireditelji prav tako poudarjajo, da nameravajo številne zadeve v letu 2021 poenostaviti. V prvi vrsti skrbi in prizadevanj pri izvedbi iger bosta varnost in zdravje športnikov, gledalcev in vseh vpletenih. V načrtu je tudi znižanje stroškov, a tudi na tem področju se še dogovarjajo, zato podrobnosti še niso potrdili. Največjo skrb organizatorjem povzroča novi koronavirus. Ta je že poskrbel za enoletni zamik, prav v teh dneh pa je vnovič izbruhnila pandemija v japonski prestolnici. Danes poročajo o rekordnih 224 novih okuženih. Število okužb na Japonskem vse od 25. maja vnovič narašča.