Atletika ima za zdaj le štiri potnike za Tokio. Edini moški predstavnik je Kristjan Čeh v metu diska. Foto: www.alesfevzer.com
Atletika ima za zdaj le štiri potnike za Tokio. Edini moški predstavnik je Kristjan Čeh v metu diska. Foto: www.alesfevzer.com

Če bi črto potegnili danes, bi na Japonskem nastopilo 35 slovenskih športnikov, toliko jih je bilo leta 1992 na prvih poletnih olimpijskih igrah po osamosvojitvi v Barceloni. Toda adutov je še nekaj in zagotovo bo številka na začetku julija, ko se bodo iztekle še zadnje kvalifikacije, precej višja.

Najbolj številčno bo Slovenija zastopana v kolesarstvu, kajaku in kanuju ter judu. V teh športih se bo za medalje potegovalo po šest slovenskih tekmovalcev. Sledi atletika s štirimi ter jadranje in namizni tenis s po tremi športniki. V športnem plezanju sta izpolnjeni dve kvoti, enega športnika pa trenutno dajejo plavanje, strelstvo, taekvondo, tenis in ritmična gimnastika.

Močno bi število slovenskih športnikov poskočilo, če bi se v Tokio uvrstili košarkarji, ki jih začetek julija čaka kvalifikacijski turnir v Litvi. Kar dve priložnosti bodo imeli slovenski košarkarji v igri 3 na 3, ki bo v Tokiu doživela premiero.

Zadnje besede še niso rekli plavalci, prav tako ne atleti, ki imajo še nekaj potencialnih potnikov, a so norme izjemno zahtevne. Adute imamo še v trapu, ženskem golfu, karateju, taekvondu, tenisu ...

Olimpijske igreŠtevilo slovenskih športnikov
1992 - Barcelona35
1996 - Atlanta37
2000 - Sydney74
2004 - Atene79
2008 - Peking62
2012 - London65
2016 - Rio de Janeiro63

Spodaj si lahko ogledate podrobnejši prerez že uvrščenih in tistih, ki na olimpijski nastop še upajo.

KAJAK-KANU (6) – V slalomu na divjih vodah ima Slovenija zagotovljene štiri kvote, kar je tudi največ, kar pripada posamezni državi. Potniki bodo določeni glede na interne pravilnike. Na mirnih vodah bosta Slovenijo v kajaku dvosedu na 500 metrov zastopali Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman.

KOLESARSTVO (6) – Slovenija ima na cestni dirki zagotovljene štiri kvote med moškimi in eno med ženskami. Pri moških ena kvota Sloveniji pripada tudi v vožnji na čas. Potnike za Japonsko bo določil selektor Andrej Hauptman. V gorskem kolesarstvu bo Slovenijo zastopala Tanja Žakelj.

JUDO (6) – V vsaki težnostni kategoriji se bo na igre neposredno uvrstilo po 18 tekmovalcev, ki bodo določeni na osnovi lestvice Mednarodne judoistične zveze, ter še nekateri glede na kontinentalne kvote. Če bi se igre začele zdaj, bi imela Slovenija v Tokiu šest predstavnikov. To so glede na svetovno lestvico Adrian Gomboc (do 66 kg), Maruša Štangar (do 48 kg), Kaja Kajzer (do 57 kg), Tina Trstenjak (do 63 kg), Anamari Velenšek (nad 78 kg) in Anka Pogačnik (do 70 kg), ki bi na Japonsko odšla glede na kontinentalno kvoto. Glede na lestvico bi na Japonsko potovala tudi Klara Apotekar, vendar bo letos postala mamica. Andreja Leški je na svetovni letvici na petem mestu druga najvišje uvrščena Slovenka, a je v isti kategoriji kot Trstenjakova, ki je druga na svetu.

ATLETIKA (4) – Izpolnjene mednarodne norme imajo Maruša Mišmaš (3000 m zapreke), Tina Šutej (skok s palico), Maja Mihalinec Zidar (200 m) in Kristijan Čeh (met diska). Kvalifikacijsko obdobje sicer traja do 29. junija. Potencialni kandidati so še Luka Janežič (400 m), Nejc Pleško (kladivo), Žan Rudolf (800 m), Agata Zupin (400 m ovire), Anita Horvat (400 m), Maruša Černjul (višina) in Neja Filipič (troskok).

JADRANJE (3) – Nastop na olimpijskih igrah imajo že zagotovljen Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470 ter Žan Luka Zelko v razredu laser.

NAMIZNI TENIS (3) – Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca si je priigrala olimpijsko kvoto v ekipni konkurenci in posledično dve kvoti v posamezni konkurenci. Slovenijo bodo zastopali Bojan Tokić, Darko Jorgić in Deni Kožul.

ŠPORTNO PLEZANJE (2) – Slovenija bo imela na olimpijskih igrah dve predstavnici, svetovno prvakinjo v balvanih, težavnosti in olimpijski kombinaciji Janjo Garnbret in svetovno podprvakinjo v težavnosti Mio Krampl.

PLAVANJE (1) – Za zdaj ima nastop v Tokiu zagotovljen le Katja Fain na 1.500 metrov prosto. Normo je sicer izpolnila tudi Tjaša Oder, ki pa se je odločila končati kariero. Potencialni kandidati so še Martin Bau, Peter John Stevens in Primož Pavletič Šenica pri moških ter Tjaša Vozel, Tjaša Pintar, Neža Klančar, Janja Šegel, Daša Tušek in Špela Perše pri ženskah. Normo morajo izpolniti najpozneje do 27. junija.

STRELSTVO (1) – Kvoto je z malokalibrsko puško v trojnem položaju izpolnila Živa Dvoršak. Boštjan Maček, njegova mlajša sestra Jasmina in Denis Vatovec si bodo olimpijski nastop v trapu skušali pristreljati konec maja na evropskem prvenstvu v Osijeku.

TAEKVONDO (1) – Slovenske barve bo v Tokiu v kategoriji nad 80 kg branil Ivan Konrad Trajković. Še en evropski kvalifikacijski turnir bo na začetku maja.

TENIS (1) – Za nastop na olimpijskih igrah se bo upoštevala junijska svetovna lestvica po Rolandu Garrosu 14. junija. V posamičnih konkurencah bo nastopilo po 64 igralcev. Iz vsake države lahko nastopijo največ po štirje igralci. V dvojicah bo nastopilo 32 parov. Po zdajšnjih merilih ima nastop zagotovljen le Aljaž Bedene, ki je na lestvici ATP na 55. mestu.

RITMIČNA GIMNASTIKA (1) – Skozi kvalifikacijsko sito se je prebila Rusinja Jekaterina Vedenejeva, ki je slovenski potni list dobila leta 2018.

GOLF (0) – Slovenk trenutno ni med 60, ki si bodo glede na olimpijsko lestvico zagotovile nastop na Japonskem. Za zdaj je 60. na olimpijski lestvici Maha Hadioui iz Maroka, ki je na svetovni lestvici na 405. mestu. Ana Belac je na tej lestvici 492., Pia Babnik 494. in Katja Pogačar 507. Kvalifikacije bodo potekale do konca junija.

KARATE (0) – Največ možnosti za nastop v Tokiu pripisujejo Tjaši Ristić, ki pa se bo morala junija na kvalifikacijskem turnirju v Parizu v svoji kategoriji uvrstiti med najboljše tri. Slovenija bo imela v Parizu še nekaj predstavnikov.

KOŠARKA (0) – Slovenske košarkarje čakajo konec junija kvalifikacije v Litvi. Na olimpijski turnir se uvrsti zmagovalec turnirja.

3 x 3 KOŠARKA (0) – Kandidati za nastop so tudi slovenski košarkarji, ki jih čaka kvalifikacijski turnir konec maja v Avstriji. Nastopalo bo 20 reprezentanc, v Tokio bodo odpotovale tri. Če Slovenci v Avstriji ne bodo uspešni, jih čaka še en kvalifikacijski turnir, ki bo dal zadnjega udeleženca olimpijskega turnirja.