ZDA so izdale opozorilo pred potovanjem na Japonsko, kjer narašča nevarnost pandemije covida-19. Foto: EPA
ZDA so izdale opozorilo pred potovanjem na Japonsko, kjer narašča nevarnost pandemije covida-19. Foto: EPA

Glede na to, da se bližajo olimpijske igre, je Japonska precej zamujala s cepljenjem prebivalstva proti covidu-19. Doslej jim je uspelo povsem cepiti le dva odstotka od 125 milijonov prebivalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S cepivom Pfizerja so začeli šele februarja cepiti zdravstveno osebje in starejše od 65 let. Cepili naj bi jih šele do konca julija, ko se bodo začele olimpijske igre. Za druge starostne skupine doslej še niso izdali datumov začetka cepljenja.

Japonska ni imela večjega izbruha pandemije, vendar pa so okužbe v zadnjem času začele naraščati. Izredne razmere zaradi pandemije zdaj do konca maja veljajo v Tokiu, Osaki in osmih drugih regijah.

Odločitev ameriškega State Departmenta, da izda opozorilo pred potovanji na Japonsko, je utemeljena predvsem na mnenju zdravstvenih strokovnjakov, pa tudi na drugih dejavnikih, kot je število potniških poletov, ki so na voljo, omejitvah, ki veljajo za vstop ameriških državljanov in ovirah za pridobitev rezultatov testov za novi koronavirus v treh dneh.