Udeležencem, ki se bodo odločili, da na ta dan vsaj enkrat osvojijo vrh Šmarne gore se na dogodek ni potrebno prijaviti. Foto: BoBo
Udeležencem, ki se bodo odločili, da na ta dan vsaj enkrat osvojijo vrh Šmarne gore se na dogodek ni potrebno prijaviti. Foto: BoBo
false
Od torka, 21. junija od 5.00, do srede, 22. junija do 5.00, bosta 24 ur vzpenjali in sestopali s Šmarne gore po vseh štirinajstih urejenih poteh. K pohodu vabita tudi ostale, tako jutri ob 5.00 pričakujeta na vrhu Šmarne gore nekaj sto ljudi. Foto: Organizator

Nekdanja radijska in televizijska napovedovalka ter predavateljica veščin javnega nastopanja Betka Šuhel Mikolič ter nekdanja mis Slovenije, danes stilistka Metka Albreht, organizirata rekreativno-družabni dogodek 24 ur Šmarne gore.

Od torka, 21. junija, od 5.00 do srede, 22. junija, do 5.00 se bosta 24 ur vzpenjali na Šmarno goro in sestopali z nje po vseh štirinajstih urejenih poteh. K pohodu vabita tudi druge, tako jutri ob 5.00 pričakujeta na vrhu Šmarne gore nekaj sto ljudi.

S skladbo Nad mestom se dani bo jutranjike ob vzhajanju sonca pozdravila akustična izvedba Big Band Orkestra Slovenske vojske. Nastopil bo tudi ansambel Saša Avsenika, ob sončnem vzhodu bo program, ki bo trajal samo 15 minut, zaokrožil s skladbama Na Šmarno goro in Na Golici.

Pomen hoje po utrjenih poteh
Župan Ljubljane Zoran Janković bo ob 7.20 na vrhu izrazil podporo 24-urnemu vzpenjanju na Šmarno goro in sestopanju z nje ter pozdravil prostovoljce Planinskega društva Šmarna gora, ki skrbijo za njene poti. Letos so največ pozornosti namenili prenovi Poti svobode in najbolj obremenjeni Poti čez korenine. Samo v maju so vanju vložili več kot 330 ur prostovoljnega dela.

"Čez dan bova opozarjali na pomen hoje na Šmarno goro po utrjenih poteh. Če hodimo po bližnjicah, naravi škodimo, sprožamo plazove, pospešujemo erozijo tal in tega se ne zavedamo dovolj. Najin tretji cilj pa je, da prehodiva prenovljeno Pot svobode in s tem zaokroživa najino 24-urno poslanstvo. Pot svobode je namreč tista pot, ki ne vodi na Šmarno goro, ampak okrog nje, in če jo pogledaš s ptičje perspektive, vidiš, da je v obliki srca," sta povedali Betka in Metka.