Foto: Matija Klanjšček/PZS
Foto: Matija Klanjšček/PZS

Na Migimigi izzivu Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu so skupine turnih kolesarjev pod vodstvom prostovoljnih vodnikov po vsej državi isti dan, v soboto, 11. septembra, zavrtele pedale po posameznih delih krožne poti, ki vodi skozi vse pomembnejše gorske skupine, obišče 112 nadzornih točk, med njimi 53 planinskih koč, skupni vzpon pa znaša skoraj 50 tisoč višinskih metrov. Dogodka se je udeležilo 250 turnih kolesarjev, ki so na različnih etapah skupaj prevozili 1800 kilometrov, kolikor je dolga krožna Slovenska turnokolesarska pot.

Foto: PZS/Matjaž Šerkezi
Foto: PZS/Matjaž Šerkezi

"Projekt STKP1dan je projekt, s pomočjo katerega želimo kolesarje pravilno usmeriti in sobivati s preostalimi oblikami rekreacije v sredogorju in visokogorju. Predvsem pa jih naučiti pravilnega kolesarjenja po poteh, kjer je to dovoljeno in urejeno, in preventivno vplivati na vse obiskovalce gora z vidika varnega obiskovanja gora," je namen dogodka povzel strokovni sodelavec PZS-ja Matjaž Šerkezi.

Turnokolesarski vodnik Grega Šilc je vodil 4. etapo STKP-ja, ki se začne na Petrovem Brdu na drugi strani Soriške planine. "Prek Soriške planine smo se spustili v Bohinjsko Bistrico. Po Klodičevi kolesarski poti smo kolesarili do Ribčevega Laza in nato skozi Staro Fužino v zgornjo Bohinjsko dolino, kjer smo začeli vzpon na planino Uskovnica. Ker Planinsko kočo na Uskovnici trenutno prenavljajo, smo se povzpeli še do kapelice na planini, nato pa se vrnili v Staro Fužino. Naredili smo 58 kilometrov in premagali 1500 višinskih metrov."

Vodnik Srečko Kavaš je vodil 28. etapo STKP-ja (68 km), ki v glavnem vodi po Slovenskih goricah in pelje od Gorišnice do Maribora: "Po celotni poti smo se stalno vzpenjali in spuščali z ne preveč višinske razlike naenkrat. Prva tretjina etape je bila prijaznejša turnim kolesarjem, saj je več gozdnih poti, na celotni etapi je pa tudi nekaj enoslednic, ki so bile kot nagrada po opravljenem vzponu. Med potjo smo obiskali precej znamenitosti, od Dominkove domačije (najstarejše obnovljene hiše v Sloveniji) v Gorišnici, do Puhovega muzeja, se peljali mimo lepo obnovljene Herbersteinove kleti in stopili na vrh Maistrovega stolpa v Zavrhu. Etapa se je končala pri Hiši stare trte, kjer raste najstarejša vinska trta. Udeleženci so bili zelo zadovoljni, bilo je sproščeno druženje, veliko smeha, na koncu smo bili vsi prijetno utrujeni."