Istrski maraton je maraton z najlepšim razgledom, pravijo udeleženci. Foto: Organizator
Istrski maraton je maraton z najlepšim razgledom, pravijo udeleženci. Foto: Organizator

Večina je meje svojih sposobnosti preizkusila na 9,5 oz. 21 kilometrov (štart polmaratona v Kopru, cilj v Portorožu), nekateri pa so šli kar na 42 kilometrov (štart in cilj v Portorožu).

Aleš Žontar je (s časom 2:39:28) že četrtič zmagal na maratonski razdalji: "Komaj sem čakal, da pridem nazaj do Izole, v hrib, saj sem vedel, da če pridem tja s prednostjo, me nihče ne bo več ujel," je po ubranitvi zmage povedal član športnega društva Nanos. Na progi ga je najbolj oviral veter. Burja je maratonce ustavljala predvsem med Izolo in Koprom. Drugo mesto je osvojil Aleš Debeljak (2:41:48), tretjega pa Miroslav Nikolič (2:45:09).

Istrski maraton spet združil istrske občine

Pri ženskah je zmagala Jasmina Pitamic Vojska (2:55:17). Polmaraton sta najhitreje pretekla Blaž Orešnik (1:12:18) in Petra Tratnik (1:23:11).

Med polmaratonci je bil tudi predsednik Slovenije Borut Pahor: "Vsak bo na koncu pogledal na uro in ga bo zanimalo, ali je pozimi preveč lenaril."

Drugi najštevilčnejši maraton v Sloveniji, ki je edinstven, ker poteka ob morju, je spet združil istrske občine in kljub hladnemu dnevu (če je bilo lani sončno in skoraj 25 stopinj, so bile temperature tokrat le malo nad 10 stopinj) poskrbel za nedeljski vrvež ob obali. "Če vemo, da je prišlo okrog 20 tisoč obiskovalcev, lahko hitro izračunamo, da so tu pustili kar nekaj denarja," je povedala predstavnica organizatorjev Marijana Sikošek.