Na 19. malem kraškem maratonu je teklo več kot 2000 tekačev. Foto: Organizator
Na 19. malem kraškem maratonu je teklo več kot 2000 tekačev. Foto: Organizator

Bečan, član Kluba gorskih tekačev Papež, je hitro ušel tekmecem in se bojeval le še z uro in precej visokimi temperaturami.

Tudi v ženski konkurenci v boju za zmago ni bilo razburljivo, saj je imela Jasmina Pitamic Vojska (1:24:02) štiri minute in pol prednosti pred drugouvrščeno Simono Dolinar Majdič. Tretja je bila Katja Kegl Vencelj, ki se je tudi spustila pod mejo 90 minut.

Na 21 kilometrov je v cilj prišlo 636 tekačev in 254 tekačic, na rekreativnem teku na dobrih deset kilometrov pa 608 tekačev in 565 tekačic. Najstarejši udeleženec je imel 76 let, najmlajša udeleženka pa osem let.

Mali kraški maraton tradicionalno poteka na prvo pomladno nedeljo, za mnoge pomeni odprtje tekaške sezone. Start in cilj tekov je v sežanskem športnem parku. Trasa poteka po ulicah Sežane in nato po asfaltni cesti do Lipice, kjer tekači prestopijo državno mejo. Iz Bazovice tečejo proti Padričam, Trebčam in preko Orleka nazaj proti Sežani. Proga je skoraj v celoti asfaltirana, vmes je tudi makadamski odsek.

Proga teka na 10,4 kilometra poteka od Sežane skozi Živi muzej Krasa, kjer je podlaga urejen makadam, in nazaj do Sežane.