Teka ne začnite prehitro! Foto: BoBo
Teka ne začnite prehitro! Foto: BoBo

Gre za nov rekord Ljubljanskega maratona, ki iz leta v leto pritegne več udeležencev. Zbrali smo deset nasvetov, ki naj bi jih upošteval vsak udeleženec Ljubljanskega maratona. Veliko uspeha in naj bo nedeljski maraton res pravi tekaški praznik.

1. Dan prej nobenega težkega treninga!
Težkih treningov je moralo biti že pred nekaj dnevi konec. Nič ne bo narobe, če boste v soboto počivali, je pa smiselno, da dopoldne opravite krajši tek z nekaj šprinti.

2. Pojejte čim več ogljikovih hidratov
Dan pred maratonom jejte hrano, ki je sestavljena predvsem iz ogljikovih hidratov, da napolnite zaloge, ki se bodo (vsaj pri teku na 42 km) popolnoma izčrpale. Pijte dovolj tekočine, čeprav ne boste čutili žeje.

3. V soboto zgodaj v posteljo
Telo se mora seveda čim bolje spočiti, zato je kakovosten spanec obvezen.

4. Nobenega eksperimentiranja
"Ena večjih napak je, da skušaš za tekmo nekaj spreminjati oziroma delati drugače, samo zato, da bi bilo še bolje. Praviloma takrat zamočiš," nam je povedal Peter Macuh, ki je eden izmed šestih, ki so na 42 km tekli na vseh devetnajstih Ljubljanskih maratonih. Torej, nobenega eksperimentiranja s hrano ali kakšnimi energetskimi dodatki, ki jih niste vajeni. Izognite se težko prebavljivemu zajtrku!

5. Obleka: ne preveč, ne premalo
Kaže, da bo nedeljski maraton potekal v sončnem vremenu in pri temperaturah med 6 in 10 stopinj. Na ogrevanju bodite dobro oblečeni, tik pred štartom pa se slecite. Številni ob takšnem vremenu tečejo v kratkih rokavih.

6. Pravočasno na štart
Da ne bo nervoze, bodite pravočasno v Ljubljani. Morda boste morali parkirati daleč od štarta, ki bo tokrat pred parlamentom. Bodite na štartu vsaj pol ure prej.

7. Že v soboto po štartno številko
Na sejmu Tečem na Gospodarskem razstavišču lahko že v soboto prevzamete štartno številko, da se boste v nedeljo res lahko osredotočili le na maraton.

8. Ne začnite prehitro
Na množičnih tekaških prireditvah nas lahko množica tekačev kar "potegne" in začnemo prehitro. To je pogosta napaka začetnikov. Poskusite nadzirati svoj tempo in raje najboljše prihranite za konec.

9. Uživajte med tekom
Nekateri maraton vzamejo preveč zares. Naj ne bo to le bitka s časom, ampak tudi užitek v tekaškem prazniku. Opazujte navijače in glasbene skupine, ki vam bodo v trenutku, ko boste že popolnoma izčrpani, dali dodatno energijo.

10. Ne pozabite na regeneracijo
Ko se boste v cilju končno ustavili, poskrbite za hitro regeneracijo. Nekaj počasnega teka bo dobro delo mišicam. Privoščite si masažo in seveda s pravo prehrano obnovite vse izpraznjene zaloge.

Ljubljano bodo konec tedna zasedli tekači
Ljubljano bodo konec tedna zasedli tekači