Po smučanju dobro posušite čevelj! Nujno je vzeti vložek iz zunanje lupine. Foto: MMC RTV SLO
Po smučanju dobro posušite čevelj! Nujno je vzeti vložek iz zunanje lupine. Foto: MMC RTV SLO

Za nakup pancerjev si je treba vzeti čas, nakup lahko traja tudi dve uri. "Nakup smučarskih čevljev opravimo v popoldanskih urah, ko noga ni najbolj spočita, v nogavicah, ki jih nosimo med smučanjem. Številka čevljev naj bo enaka kot številka običajnih čevljev, upoštevati pa velja, da je plastičen zunanji čevelj izdelan za več številk, kar pomeni, da se bo notranji čevelj sčasoma raztegnil, zato ne smemo kupiti smučarskih čevljev, ki so nam že v trgovini malo preveliki," svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Prvi občutek med pomerjanjem bi moral biti, da je čevelj malce premajhen, po nekaj dneh smučanja se čevelj tako in tako razširi za dodatne 3–4 milimetre. Če se počutimo, kot da imamo nogo v mavcu, je občutek pravi. Med preizkušanjem je treba stati na nogah in kolena potiskati naprej, da simuliramo gibanje med smučanjem.

Tekmovalni čevlji imajo fleksa od 140 do 170, za rekreativne smučarje je dovolj 100‒120. Foto: MMC RTV SLO
Tekmovalni čevlji imajo fleksa od 140 do 170, za rekreativne smučarje je dovolj 100‒120. Foto: MMC RTV SLO

Čevelj naj ne bo prevelik
Prepričanje, da je bolje kupiti za kakšno številko ali dve večji smučarski čevelj, je zgrešeno. V prevelikem čevlju namreč noga po nekaj zavojih začuti praznino, prsti se napenjajo, da bi zapolnili prostor v smučarskem čevlju. Ta napetost povzroča boleče krče, mrtvičenje. Premikanje stopala privede tudi do trenja pokostnice ob jezik smučarskega čevlja.

Pancer torej ne sme biti niti premajhen niti prevelik niti preozek niti preširok. Noga se najbolje počuti v enakomerno utesnjenem čevlju po celotni površini. Merilo za nakup naj ne bo le cena, prav tako ne toplota, ki jo čutite v nogi.

Bolje kupovati v specializiranih trgovinah
Zanimivo je, da ena znamka čevljev ustreza le 15 odstotkov smučarjem. Če trgovina ponuja le eno znamko pancerjev, imate zato kar 85 odstotkov možnosti, da kljub pravi dolžini in širini čevelj ne bo primeren za vašo nogo. V specializiranih trgovinah vam zato s kamerami izmerijo noge in stopalo ter predvsem ponudijo več modelov (tudi do deset).

Kakšen pa je vaš fleks?
Pred nakupom mora prodajalec vedeti, kako dober smučar ste, da boste izbrali čevelj s primerno trdoto. Ta se izraža s fleksom. Gre za upogibno trdoto zunanjega dela smučarskega čevlja. Večji kot je fleks, hitreje se reakcija telesa prenese na smučko. Konkretno: pri pancerjih, ki imajo sto fleksa, se smučka ne bo odzvala, če bomo dali ramo ali boke le malenkost v zavoj, pri fleksu 130 pa se smučka bo odzvala. Tekmovalni čevlji imajo fleksa od 140 do 170, za rekreativne smučarje je dovolj 100‒120.

Po smučanju dobro posušite čevelj!
In še nasvet, ki vam ga prodajalci največkrat ne bodo dali: po vsakem smučanju vzemite vložke iz zunanje lupine. Tako lahko res dobro posušite vložek. Predvsem ob smučanju v toplem vremenu namreč vedno pride v čevelj tudi nekaj vode, česar čez noč (niti v za to namenjenih prostorih) ne morete posušiti, ne da bi vložek vzeli iz pancerja.