"Ljudem se ne ljubi. So na svojem kavču in gledajo televizijo. Ni volje do gibanja, rekreacije," opozarja Marko Geršak. Foto: MMC RTV SLO
Gospodarske posledice epidemije

"PKP6 naši panogi ne zadostuje za preživetje. Podjetja so izčrpala vse rezerve. Imamo veliko kvadratnih metrov površin, zelo malo je zaposlenih in veliko zunanjih sodelavcev. Fitnes center z letnim prometom 200 tisoč evrov in dvema zaposlenima dobi le 2000 evrov mesečne pomoči. Stroški so med 10 tisoč in 15 tisoč evri. Veliko je obupanih lastnikov, ki ne vedo, kako in kaj," je v Tarči na TV Slovenija povedal Marko Geršak, vodja slovenske fitnes iniciative in dodal:

"Naš sektor bo letos zaprt več kot pet mesecev, kar je zelo dramatično za vse lastnike fitnes centrov, teh je v Sloveniji več kot 150."

Hkrati tudi vse več raziskav kaže na slabšanje mentalnega zdravja in občutno povečanje uporabe zdravil proti depresiji in podobnim motnjam. Le zdravo in aktivno telo se lahko uspešno bori z virusi, so prepričani pri slovenski fitnes iniciativi.

Bojijo se, kakšne bodo ob zaprtih fitnesih in telovadnicah širše posledice na psihofizično stanje ljudi: "Raziskava SLOfita o športnovzgojnem kartonu kaže na povečano debelost otrok. To lahko prenesemo na odrasle. Verjamem, da bodo težave še večje. Ljudem se ne ljubi. So na svojem kavču in gledajo televizijo, kot marsikdo citira. Ni volje do gibanja, rekreacije. Tudi vreme zdaj, to zimsko okolje ... Težko greš v naravo, težko se rekreiraš v naravi. Treba bo na neki način uporabiti naš sektor, ki je zelo močan sektor za rekreacijo in regeneracijo, da se spodbudi ljudi, da se bodo začeli rekreirati in naredili nekaj dobrega zase," je poudaril Geršak.