Kdaj bodo v Sloveniji spet odprti fitnesi? Foto: Radio Maribor
Kdaj bodo v Sloveniji spet odprti fitnesi? Foto: Radio Maribor

Po zdajšnji uredbi so po epidemiji že dovoljeni vsi športi, tudi ekipni. "Vadba bo lahko potekala v notranjih in zunanjih objektih ter površinah za šport v dvoranah. Tudi v šolskih telovadnicah. Dovoljuje se stik med udeleženci vadbe in tekmovanj," je povedal državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek.

Polona Gosar iz Fit Cityja v Ljubljani poudarja, da so skoraj vse evropske države fitnese že odprle: "Od konca aprila so fitnesi odprti v Srbiji, v maju so se odprli v Švici, Nemčiji, na Hrvaškem, Češkem, konec maja se bodo v Italiji. Švedska in Finska fitnesov sploh nista zapirali ... Zakaj je Slovenija spet izjema? Očitno državi ni mar za zdravje ljudi."

Težko je drugače razumeti, zakaj so vrata še vedno zaprta, morda zato, ker šport v največji meri sodi pod ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, večina fitnesov pa pod ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Športna društva sicer po dveh mesecih počasi odpirajo vrata, vprašanje pa je, kako se bodo odzvali člani, ki so vključeni v rekreativne programe. Meseci, ki prihajajo, so že tako in tako "mrtvi" in mnoga društva bodo imela veliko finančnih težav.

Fitnes centri vlado pozivajo k odprtju

Marko Kolenc z oddelka za šport pri Mestni občini Ljubljana o morebitni oživitvi poletnih mesecev: "Mislim, da je lahko to priložnost za športne organizacije. Letošnje počitnice bodo drugačne, več bomo v občini bivališča. Klubi to lahko izkoristijo in prilagodijo programe tako, da ljudi povabijo na vadbo."

Kaj pa pravijo zdravniki? Priporoča se predvsem vadba zunaj. Petra Zupet z inštituta za medicino in šport: "Menim, da se je najbolj smiselno ukvarjati z vadbo zunaj. To je lahko tek, kolesarjenje, različna vadba z rekviziti, tudi pri tenisu vidim zelo majhno možnost za okužbo, sploh če to primerjam s sproščanjem drugih ukrepov, kot je odpiranje restavracij in nakupovalnih središč."

Vabljeni k poslušanju prispevka!