Janja Garnbret je zadnja leta brez konkurence najboljša plezalka na svetu. Foto: Reuters
Janja Garnbret je zadnja leta brez konkurence najboljša plezalka na svetu. Foto: Reuters

Kot so sporočili organizatorji, se bodo tekači na startni črti zbrali 7. maja in s startninami in z donacijami že desetič zbirali sredstva za raziskave poškodb hrbtenjače. Za ta namen gredo vsa zbrana sredstva. Na dosedanjih tekih je sodelovalo več kot milijon ljudi, za iskanje zdravila za poškodbe hrbtenjače pa so s startninami zbrali več kot 38 milijonov evrov.

Do jubilejnega desetega teka je še manj kot sto dni, med prijavljenimi pa je že Janja Garnbret. "Ne tečem ravno veliko, tek ni reden del mojega treninga, a ko tečem, tečem z razlogom," je dejala najboljša plezalka na svetu.

Tekači po vsem svetu startajo hkrati in pol ure po začetku teka jim začnejo do potankosti usklajeno slediti zasledovalna vozila. Ta so opremljena z najsodobnejšo satelitsko tehnologijo in ves čas povezana s kontrolnim centrom v Avstriji.

Njihova hitrost se med tekom postopno zvišuje. Začnejo s 14 kilometri na uro, po dveh urah vozijo s hitrostjo 18 kilometrov na uro, nato pa nekoliko pospešijo in po štirih urah že vozijo s hitrostjo 34 kilometrov na uro. Pri tej hitrosti vztrajajo, dokler ni ujet zadnji tekmovalec na njihovi trasi. Ko tekmovalca zasledovalno vozilo ujame, je tek končal, njegov rezultat pa predstavlja pretečena razdalja.