Gorski kolesarji imajo občutek, da jih želijo pregnati z vseh gozdnih poti. Foto: Reuters
Gorski kolesarji imajo občutek, da jih želijo pregnati z vseh gozdnih poti. Foto: Reuters

"Gre za očiten dokaz, da zakon pripravljajo tisti, ki se na gorsko kolesarstvo ne spoznajo oziroma ne vedo, kakšen zakon sprejemajo. Če primerjamo zakonodaje po bližnjih državah, po katerih se radi zgledujemo (Avstrija, Italija), je tam zakonodaja veliko prijaznejša. Vse je urejeno, kolesarji smo zadovoljni, pa ne bi mogli reči, da tam ne varujejo narave, kvečjemu nasprotno," nam je povedal športni novinar na TV Slovenija in kolesarski navdušenec Tomaž Kovšca.

Kazni od 100 do 2.000 evrov
V Sloveniji je kar nekaj regij s privlačnimi kolesarskimi stezami, ki privabijo rekreativne športnike. Osnutek zakona kolesarjem prepoveduje vožnjo povsod, razen po nekategoriziranih cestah. Kazni za kršitelje bodo visoke, od 100 do 2.000 evrov. "Treba jim bo dopovedati, da s tem zakonom praktično ukinjajo kolesarski turizem, ki je povsod po svetu v strmem vzponu. Razočarani smo in malce tudi jezni, saj nismo uničevalci narave," je kritičen Kovšca.

Prepovedano tudi oglaševanje te dejavnosti
Novi zakon naj bi tudi prepovedoval tiskanje knjig in vodnikov ter oglaševanje te dejavnosti, predvidene kazni pa naj bi dosegle neverjetnih 150 tisoč evrov. "Noro. Kar sapo nam je vzelo, smo pa v bistvu nekoliko krivi tudi sami, saj se na stari zakon iz leta 1995 nismo ozirali. Mislili smo si, saj je v redu, vozili se bomo še naprej, čeprav je prepovedano. Očitno bo treba zdaj strniti vrste in na nek način pritisniti na zakonodajalce."

V soboto javna tribuna v Slovenj Gradcu
Kolesarji na Facebooku zbirajo podpise proti zakonu. Prvo manjšo zmago so že dosegli. Ministrstvo za okolje in prostor je rok za oddajo pripomb in predlogov, povezano s predlagano vsebino novel zakonov, podaljšalo s 7. na 24. februar 2014. V soboto, 1. februarja, bo v mladinskem centru v Slovenj Gradcu javna tribuna gorskih kolesarjev o tej pereči problematiki.