Foto: BoBo
Foto: BoBo

Novi odlok je v ponedeljek sprva povzročil kar nekaj razburjenja med kolesarji, saj je bila njihova prvotna interpretacija odloka, da kolesarjenje, razen za pot do trgovine ali lekarne, ni več dovoljeno. Kot je pojasnil generalni sekretar Kolesarske zveze Slovenije Aleš Kalan, so tudi na zvezi najprej tolmačili, da je kolesarjenje razen v trgovino in lekarno prepovedano.

Sorodna novica #vadidoma: Vadba na sobnem kolesu

Notranji minister razblinil dvome
"Bil je na srečo tak dan, da ni nihče kolesaril, so pa veliko o tem razpravljali na družabnih omrežjih,"
je dejal Kalan in dodal, da je pozneje minister za notranje zadeve Aleš Hojs pojasnil, da je rekreativno kolesarjenje v okviru domače občine dovoljeno. "Zdaj se vsi sklicujejo na to, vendar uradne izjave s podpisom spodaj nimamo," je poudaril Kalan, ki čaka tudi še uradni odgovor zdravstvenega inšpektorata glede tolmačenja odloka.

Policija in zdravstvene ustanove pozivajo rekreativne kolesarje, da naj bodo še dodatno previdni in pazljivi pri gibanju v teh nenavadnih časih pandemije. Foto: Pixabay
Policija in zdravstvene ustanove pozivajo rekreativne kolesarje, da naj bodo še dodatno previdni in pazljivi pri gibanju v teh nenavadnih časih pandemije. Foto: Pixabay

Poznati je treba meje svojih občin
"V povezavi z ukrepi, ki so bili sprejeti na državni ravni za omejevanje širjenja koronavirusa, je cel kup vprašanj, tako tudi glede kolesarjenja,"
je povedal žirovniški župan Leopold Pogačar, ki pa sam meni, da je odlok glede kolesarjenja popolnoma jasen. "Ne smete, recimo, priti z Jesenic ali Bleda v Žirovnico, če pa kolesarite znotraj občine in se držite splošnih navodil, da ste sami, da držite socialno distanco oziroma se peljete z otrokom in ženo, pa ne vidim nobenih težav," je pojasnil Pogačar.

Varno in brez izpostavljanja nevarnostim
Ob tem je vse kolesarje in voznike opozoril, naj bodo previdni, da ne bi po nepotrebnem obremenjevali zdravstva. Da se vsako izzivanje na cesti v smislu izpostavljanja nevarnosti, čezmerne obremenitve in vožnje po prezahtevnih terenih odsvetuje, je poudaril tudi Kalan.

Podobno poziva policija. "Kolesarjenje znotraj občine je sicer dovoljeno, vendar vse ljudi obenem pozivamo, naj to počno varno in naj se ne izpostavljajo nevarnostim v prometu. Zdravstveno osebje je v teh dneh že zelo obremenjeno in zato je najmanj, kar lahko kot posamezniki storimo, da jih po nepotrebnem ne zaposlujemo še mi," je poudaila vodja sektorja za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi Vesna Drole.

Občine lahko postavljajo dodatne omejitve
Spomnila je, da lahko športne dejavnosti znotraj posameznih občin še dodatno uredijo tudi župani. Tako lahko, podobno kot sprehajanje na najbolj obiskanih točkah, omejijo ali prepovejo tudi kolesarjenje na določenih območjih znotraj občin.