Janez Klančnik je bil najboljši Slovenec, v cilj je prišel v času 4:22:01. Foto: Facebook Triatlon Slovenije
Janez Klančnik je bil najboljši Slovenec, v cilj je prišel v času 4:22:01. Foto: Facebook Triatlon Slovenije
Med nastopajočimi je bil tudi Miro Kregar, nekdanji svetovni prvak v Ultraman triatlonu. Foto: Miro Kregar Facebook
Koprski ironman uspel v vseh pogledih
Na polovičnem ironmanu v Kopru 1.500 udeležencev

ironman v Kopru, prve takšne športne prireditve v Sloveniji. Janez Klančnik je bil tretji.

Za 1,9 kilometra plavanja, 90 kilometrov kolesarjenja in 21 kilometrov teka je Poljak potreboval 4:18:52 ure.

"Težak dan je bil, še posebej zahtevna je bila kolesarska trasa. Res sem vesel zmage, tudi zaradi izjemnih navijačev, ki so mi pomagali. Pred tekom sem zaostajal štiri minute, a sem videl, da mi gre dobro, na 15. kilometru sem prišel v vodstvo in ga zadržal do konca," je zmago pospremil zmagovalec krstnega ironmana v Sloveniji.

Na štartu je bilo 1.400 udeležencev iz več kot 40 držav, ker je bila to prva izvedba takšnega tekmovanja v Sloveniji pod blagovno znamko Ironman, pa so lahko nastopili le licencirani rekreativci.

Plavalni del so triatlonci opravili v morju pred Koprom (1900 metrov), 90-kilometrska kolesarska trasa jih je vodila tudi v sosednjo Italijo do Milj, potem pa na Črni Kal, Sveti Anton in v Koper, 21 km dolg tekaški del pa je potekal po stari obalni cesti do Izole in nazaj v Koper.

Drugi je bil Nemec Jakob Heindl (4:21:10), tretji pa najboljši domači predstavnik Janez Klančnik. S časom 4:22:01 je tudi zmagal v svoji kategoriji 30–34 let.

"Na progi je bilo enkratno, nisem imel težav, plavanje je bilo 'okej', brez večjih valov, na kolesu mi je uspelo razporediti moči po trasi, v teku pa sem imel svoj ritem, šel sem po občutku. V Izoli pri 14. kilometru sem imel malo krize, a so me tudi navijači ponesli. Prišel sem k sebi, v zadnjih kilometrih pa je bila spodbuda fantastična in sem pozabil na bolečine," je nastop v Kopru podoživel najhitrejši slovenski udeleženec.

Pri ženskah je bila najboljša Nemka Kristina Ziemons s časom 4:51:57.

Na štartnem seznamu je bilo kar nekaj znanih imen, na primer triatlonci Miro Kregar, Igor Kogoj in Nataša Nakrst, nekdanji zmagovalec kolesarske Dirke po Sloveniji Mitja Mahorič, podjetnika Dušan Olaj in Mirko Tuš ...

Medalje je v cilju v Kopru podeljevala Tina Maze.

Že v soboto so se v Izoli predstavili najmlajši triatlonci na tako imenovanem ironkids.

Koprski ironman uspel v vseh pogledih
Na polovičnem ironmanu v Kopru 1.500 udeležencev