Se upate spopasti s skoraj 5 km dolgo progo od Ajnzerja v Trbovljah do Barbara rova v Hrastniku? Foto: zasavskitednik.si
Se upate spopasti s skoraj 5 km dolgo progo od Ajnzerja v Trbovljah do Barbara rova v Hrastniku? Foto: zasavskitednik.si

Nekaj dni po rudarskem prazniku (3. julija) v spomin na gladovno stavko rudarjev leta 1934, bo potekal premierni Jamatlon, preizkušnja za rekreativne športnike in ljubitelje adrenalina. Na pet kilometrov dolgi progi po rovih Rudnika Trbovlje-Hrastnik bodo udeleženci 12. julija premagovali ovire z rudarskim pridihom.

Jamatlon, ki bo potekal po rudniku med trboveljskim Ajnzerjem in hrastniškim rovom Barbara, bo na inovativen način uporabil rudniško infrastrukturo, ki po zaprtju rudnika ne bo več služila prvotnemu namenu. S tem želijo rudarstvo v zasavskih premogovnikih predstaviti tudi z druge perspektive in ga tako približati sedanjim in prihodnjim generacijam. V pristnem okolju, v katerem so vsakodnevno delali zasavski rudarji – knapi, bodo udeleženci doživeli nepozabno športno izkušnjo.

Za izziv Jamatlona ni treba biti vrhunsko fizično pripravljen. Ob progi bo za varnost dobro poskrbljeno. Udeležence bodo usmerjali izkušeni rudarji, na razpolago bo tudi njihova visoko usposobljena reševalna enota. Proga je v celoti zavarovana. Možnosti zastrupitve s strupenimi plini ni, saj je trasa zelo dobro prezračena.

Jamatlona se bo udeležil tudi ironman - triatlonec Denis Šketako, ki je ob prijavi povedal: "Sodelovanje na Jamatlonu mi bo v veliko veselje. Moj oče je delal v rudniku, zato bo imela preizkušnja zame tudi čustveno vsebino, bom na domačem terenu. Premagovanje ovir v rudniku je zelo zanimivo tudi za druge triatlonce, saj smo vsi po naravi taki, da imamo radi ekstreme."

Da Jamatlon ni namenjen zgolj vrhunsko pripravljenim športnikom, dokazuje tudi pevec skupine Bohem Matic Jere: "Jamatlona se bom kot pravi Zasavec z veseljem udeležil. Posebej se veselim ovir s knapovskim pridihom, takšen koncept se mi zdi zelo zanimiv. Že dolgo sem se želel spustiti pod zemljo in malce okusiti življenje rudarjev, zdaj je končno prišla priložnost za to."

Prijave do 4. julija zbirajo na jamatlon@zasavskitednik.si.