Ljubljanski maraton je v najboljših letih privabil več kot 20 tisoč tekačev (vključno s sobotnimi teki najmlajših), letos pa je teklo le 4414 tekačev. Foto: BoBo
Ljubljanski maraton je v najboljših letih privabil več kot 20 tisoč tekačev (vključno s sobotnimi teki najmlajših), letos pa je teklo le 4414 tekačev. Foto: BoBo

Po četrt stoletja je na čelu operativnega vodenja maratona Barbara Železnik nasledila Gojka Zalokarja. Njena premiera je bila uspešna, tudi sama je zadovoljna z izvedbo 25. Ljubljanskega maratona. Sploh zato, ker dolgo ni bilo jasno, ali prireditev sploh bo. Na koncu je v nedeljo na ljubljanskih cestah teklo 4414 tekačev na 10, 21 in 42 km.

"Uspelo nam je izpeljati prireditev tako, kot smo načrtovali. Enoletni premor na nas, organizatorje, ni vplival, bolj je verjetno na tekače, na njihovo pripravljenost. Posebej na 42 km ne moreš teči vsak dan in se moraš daljši čas pripravljati," je povedala.

Sorodna novica Zmagal Kenijec Ernest Kibet s časom 2:22:39

Pred dvema letoma je rekordni čas na 42 km v ženski konkurenci dosegla Kenijka Bornes Chepkirui Kitur, ki je tekla 2:21:26, torej hitreje od zmagovalca v letošnji moški konkurenci, Kenijca Ernesta Kibeta Tarusa (2:22:39).

"Glede na to, da letos ni bilo elitnih tekačev, je dosežen čas dober. Letos se za izbor iz kroga najboljših na svetu nismo odločili, ker se pogodbe sklepajo na začetku leta. Mi tedaj še nismo vedeli, ali bomo oktobra lahko sploh izvedli prireditev. Avgusta, ko so bile tudi prijave maloštevilne, smo se odločili, da tekačev letos ne bomo vabili. Načeloma ostaja želja, da bo prihodnje leto drugače. Bomo pa videli, kakšne bodo zdravstvene razmere. Rekreacijski del maratona mi je osebno všeč, želja Mestne občine Ljubljana pa je, da bi imeli tudi čim boljši dosežen čas."

Finančne slike za letos še nimajo dokončno izdelane. Po prvih ocenah bo organizacija maratona stala precej manj kot v prejšnjih izvedbah. Za 24. maraton konec oktobra 2019 je bil proračun približno 1,4 milijona evrov. Leto prej, 2018, je presegel 1,6 milijona, tudi zaradi velikih dodatnih stroškov za rekordne dosežke. Etiopijec Sisay Lemma Kasaye je za izjemen rekord (2:04:58), ki je Ljubljanski maraton po izidih dvignil v sam svetovni vrh, dobil 90.000 evrov ob vseh bonusih.

Sorodna novica Rekordna desetka, bojkot Puharja in nov nastop petih veličastnih

"Nekaj so predvidevanja, drugo pa plačevanje računov, ko ti pridejo. Vse smo letos prilagodili številu prijavljenih tekačev, naročali smo kos na posameznika. Vse smo prilagodili prijavam. Glavni pokrovitelji so nam stali ob strani tudi letos, pri drugih pa je bilo vsega manj. Tako lahko povem, da je bilo denimo sadja dve tretjini manj, podobno je tudi na drugih področjih," je še navedla Barbara Železnik.

Tudi o padanju udeležbe bodo v prihodnjem obdobju govorili organizatorji. Do vključno leta 2015 se je število udeležencev Ljubljanskega maratona iz leta v leto povečevalo v vseh kategorijah, predlani pa je bilo z 20.587 najnižje po letu 2014, ko je bila prvič presežena številka 20.000. Leta 2015 je bilo v dveh dneh, skupaj s sobotnimi teki otrok in mladine, rekordnih 24.372 udeležencev.

Letos so zaradi omejitev izvedli le nedeljska tekmovanja, sobotni šolski teki in Lumpi tek so odpadli. V nedeljo je tako po ljubljanskih ulicah teklo 4414 tekačev.