Foto: Urban Praprotnik
Foto: Urban Praprotnik

Hudo mi je za otroke, ki so pretežki ali celo debeli. Žal pa se delež teh v zadnjih 40 letih precej zastrašujoče povečuje. Od leta 1975 do 2016 se je v svetovnem merilu verjetnost za prekomerno težo in debelost več kot početverila, s 4 odstotkov je prišla na 18 odstotkov. Posledice pa niso le v večji verjetnosti za razvoj različnih bolezni, ampak je posledica tudi znižana inteligenca.

Prekomerna teža je pri otrocih povezana s poslabšanjem možganskih opravilnih nalog, vključujoč šibkejši delovni spomni, pozornost, miselno gibkost in odločanje. Raziskave, pri katerih so slikali možgane, so pokazale strukturne spremembe. Debelost je povezana tudi s slabšimi učnimi ocenami, s tanjšo možgansko skorjo na določenih predelih, manj celovito belo možganovino in zmanjšano prostornino hipokampusa, ki ima odločilno vlogo pri učenju in spominu.

Raziskovalce (vir) je zanimalo, ali lahko vodena vadba, ki jo v obliki obšolske športne vadbe izvajajo otroci trikrat na teden po uro in pol, vpliva na izboljšanje inteligence. Pod drobnogled so za pol leta vzeli 109 pretežkih otrok, starih od 8 do 11 let. Razdelili so jih v vadbeno in kontrolno skupino, ki ni bila vključena v vadbo. Kaj so ugotovili? V športno vadbo vključeni otroci so bili deležni pozitivnega učinka na inteligenco in miselno gibkost. Čudovito.

Ampak, zdaj se vprašajmo, v kateri šport se lahko otroci s prekomerno težo ali debelostjo sproščeno vključijo? V kateri športni vadbi ne bodo označeni za manj sposobne in bo samo vprašanje časa, da se jim vse to zameri? Športna vzgoja v šolah ima izjemno pomembno vlogo prav za njih, saj se prostočasnih gibalnih iger, še zlasti v najstniških letih, taki otroci po pravilu raje izogibajo. Športna vzgoja pa je obvezna, zato je zelo pomembno, da smo športni pedagogi posebej previdni in spretni pri izpeljavi dragocenih ur, med katerimi se obveznost ne sme sprevrniti v odklonilnost.

Osebno imam izkušnje z vodenji šolskih tekaških športnih dni. Kadar mi uspe v debelušnih najstniških otrocih prebuditi veselje do teka, se počutim posebej nagrajen. Ključno pri tem pa je, da ne tekmujemo in se torej ne primerjamo med seboj. Bolj kot je vadba tekmovalno naravnana, manjša je možnost, da bo za debelejše otroke ta izkušnja prijetna. A tako izpolnjujoče je, če mi uspe narediti tako vzdušje, da si gibanja želijo znova.

Vzrokov in posledic otroške debelosti ne bomo odpravili le z rednim in živahnim gibanjem. Težave, ki jih imajo otroci, in posledice za njihovo nadaljnje odraščanje so tako pereče, da ni prav, ni etično, če se reševanja ne lotimo vsi, ki lahko. Od staršev, učiteljev in trenerjev, da se vedemo bolj odgovorno, da smo bolj vključujoči, pa do proizvajalcev in prodajalcev otroške hrane in pijače ter ne nazadnje države, ki lahko določa pravila igre.

Vir: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2795759