V soboto sta na sporedu Barjanka in družinski maraton, v nedeljo pa mala in velika Franja. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.
V soboto sta na sporedu Barjanka in družinski maraton, v nedeljo pa mala in velika Franja. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

Največji slovenski kolesarski praznik, že 42. po vrsti, se bo začel s sobotno Barjanko, v nedeljo pa bo na vrsti glavni del prireditve z velikim in malim maratonom.

Branilec zmage ni prijavljen

Glavni del dogodka se bo začel v nedeljo ob 9. uri s klasičnim velikim maratonom Franja BTC City (156 km), ki ima dolgo tradicijo v Sloveniji in je del svetovne serije maratonov pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Trenutno je za glavno preizkušnjo prijavljenih 1162 kolesarjev, med njimi pa ni lanskega zmagovalca Nizozemca Johnnyja Hoogerlanda. Skupaj je za vseh pet dogodkov prijavo oddalo 4700 ljudi.

Zapore cest in program Maratona Franje

Vse informacije glede zapor cest po celotni trasi so na voljo na spletni strani oziroma v dokumentu z opisom tras in zaporami (.pdf).

Informacije o dvigu startnih številk in program

Spored kolesarskega praznika se bo začel z Barjanko, ki bo tako kot lani dolga 72 km. Začela se bo ob 8. uri. Gre sicer za dogodek z močno rekreacijsko noto, ki je bil prvič na sporedu Maratona Franja leta 2018. Ob 9. uri bo v soboto sledil Medex družinski maraton (21 km), ob 10. pa Vzajemkov otroški kolesarski izziv (1500 m).

Sorodna novica Na 42. Maratonu Franja pričakujejo približno 5000 udeležencev

V nedeljo bo start glavnega dela preizkušnje ob 9. uri, ob 10.40 pa se bodo na pot podali tisti, ki so se prijavili za mali maraton v dolžini 97 km. Cilj bo okoli 13. ure v BTC Cityju, podelitev priznanj pa se bo začela ob 16. uri.

Poudarek na še večji varnosti

Na uradni spletni strani so za tekmovalce in spremljevalce dogajanja predstavili tudi nevarne odseke in jih podkrepili s posnetki, s čimer upajo na še večjo varnost dogodka. V času velikega maratona bo sicer vse udeležence, ki za vodilnim tekmovalcem ne bodo zaostajali več kot 60 minut, varovala mobilna zapora ceste, v kateri ne bo običajnega prometa na cestah.

Nad izvedbo bedi Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in drugih partnerjev, po dveh letih nepredvidljivih razmer zaradi pandemije novega koronavirusa se je lani prireditev vrnila v ustaljene tirnice.

Pogovor z direktorjem Maratona Franja Gorazdom Penkom