Ledeno mrzel izvir Kamniške Bistrice za občutek miru in za sproščanje hormonov sreče ... Foto: Twitter Peter Pančur
Ledeno mrzel izvir Kamniške Bistrice za občutek miru in za sproščanje hormonov sreče ... Foto: Twitter Peter Pančur

Odličen tekač na 400 metrov ledene kopeli uporablja za pospešitev regeneracije in dvig imunskega sistema. Ne le vrhunski športnik, prav vsak bi moral kdaj opraviti izziv kopanja v mrzli vodi, saj so učinki izjemni.

"Ta občutek miru ... miru in zaupanja. Vidiš, kaj telo zmore, če je glava na pravem mestu. Sproščajo se hormoni sreče, človek je dobre volje, nasmejan. Aktivira se toliko dobrih procesov, kot da bi bil v drugem svetu," je za oddajo Migaj raje z nami povedal inštruktor kopanja v ledeni vodi Emil Ledenko.

S svojimi somišljeniki se na podvig vsakič pripravijo z dihalnimi vajami (to traja 15–20 minut), da se v telesu aktivirajo procesi, ki telo ščitijo pred podhladitvijo. "Dokler v nas tli notranji ogenj, smo zaščiteni," pravi Ledenko. "Mrzla voda je za vsakogar, ni pa vsak za mrzlo vodo. Dejansko to koristi vsakomur. Kdor ima zdravstvene težave, mora sicer biti previden, biti v vodi morda le 10 sekund. Prilagoditi se je treba posamezniku, njegovemu fizičnemu in psihičnemu stanju."

Več v priloženem prispevku ...

Kopanje v ledeno mrzli vodi ima pozitivne učinke