Tek je v resnici dobra nega za naša kolena, če seveda tečemo pravilno. Foto: Visit Kamnik
Tek je v resnici dobra nega za naša kolena, če seveda tečemo pravilno. Foto: Visit Kamnik

Oktober je mesec številnih tekaških prireditev, 27. oktobra bo tudi Ljubljanski maraton. Tekači radi poudarjajo, kako je tek zdrav, nasprotniki pa najdejo izgovore, zakaj jim ta šport ne ustreza. Eden od njih je, da tek lahko poškoduje kolena. "To je res, če tečemo narobe," pravi tekaški trener Urban Praprotnik: "Če tečemo na pravilen način, kar je sicer širok pojem in zajema tako tehniko teka kot količino in še kaj, je tek zelo dobra nega za naša kolena. Površno govoriti, da je tek škodljiv, je neumno. Raje razmišljajmo, kako teči na naraven način. Pomembno je tudi ogrevanje. Pred tekom je prav, da vsaj tri minute hodimo, dodatno se ogrejemo tudi z lahkotnim tekom."

Urban Praprotnik poudarja pomembnost elastičnega teka, saj so sicer obremenitve na kolena, kolke in hrbtenico po nepotrebnem večje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Urban Praprotnik poudarja pomembnost elastičnega teka, saj so sicer obremenitve na kolena, kolke in hrbtenico po nepotrebnem večje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Vsaj 80 odstotkov ljudi teče z lenobnim slogom
Nenaraven način, ko človek, kot poudarja Praprotnik, teče lenobno in klecajoče, pomeni večje obremenitve za kolena: "Te so lahko tudi do 40 odstotkov večje, kot bi bile sicer. Obremenitve sicer ne gre vedno razumeti kot škodljive. V resnici telo potrebuje obremenitve: kosti so močnejše, hrustanec se bolje prehranjuje, kadar je sklep v gibanju. Pomembna je izmenjava obremenitev in razbremenitev med tekom. Ko stopimo na tla, je sila reakcije dvojna ali trojna telesna teža, a potem smo v zraku in se naš hrustanec tudi v kolenih bolje hrani in je zaradi tega bolj čvrst, kakovostnejši. Je pa res, da po mojih izkušnjah kar od 80 do 90 odstotkov tekačev teče z lenobnejšim slogom ali pa tečejo na silo in izsiljujejo tek. Hoja bi bila takrat vsekakor bolj smiselna."

Tecimo pametno, in ne na pamet
Elastičen slog tega je torej popolnoma nekaj drugega kot lenobni način. "Če želimo, da ima tek pozitivne učinke, ne smemo teči na pamet, ampak pametno. Naši predniki so tekli po neurejeni podlagi, kar jih je spodbujalo k boljšemu teku, tudi bosonogi tek je sam po sebi boljši ... Danes tečemo po urejenih podlagah, tečemo tudi lenobno, s čimer so mišice manj napete, tek pa postane popustljiv. Obremenitve na kolena, kolke in hrbtenico so zato po nepotrebnem večje. Takšen tek obremenjuje sklepe in manj krepi mišice in vezi. Ko razmišljamo tudi o zdravi drži telesa, se lahko vprašamo, kdaj bo človek to spontano počel? Ko bo hodil živahno! Počasna hoja ni dobra za držo telesa, in ko bomo tudi tekli na elastičen način, bo imelo oboje čudovite učinke!"