Ljubljanski maraton zaradi koronavirusa ne bo tako množičen kot prejšnja leta. Foto: BoBo
Ljubljanski maraton zaradi koronavirusa ne bo tako množičen kot prejšnja leta. Foto: BoBo

"Ljubljanski maraton bomo pripravili, tudi dolžine ostajajo enake, 10, 21 in 42 km," je za STA potrdil direktor maratona Gojko Zalokar.

Prijave so organizatorji odprli na začetku marca le nekaj dni pred razglasitvijo epidemije novega koronavirusa pri nas. Vse odtlej so potekali pogovori in usklajevanja, kako vendarle pripraviti najbolj množično športno rekreativno prireditev v državi.

Zaradi omejitev zaradi zajezitve epidemije letos maraton ne bo meril na rekorde, kar zadeva udeležbo, saj bo lahko nastopilo do 500 tekačev, prav tako to ne bo jubilejni maraton. "Petindvajseti maraton bomo pripravili prihodnje leto," je še dodal Zalokar.

Prijave za letošnjo izvedbo maratona bodo odprli 1. oktobra ob 10.25 in bodo potekale do zapolnitve mest, to je do 450 tekačev na disciplino. Teki bodo potekali na 10, 21 in 42 kilometrov, cena prijavnine pa bo 30 evrov. Vse podrobnosti bodo organizatorji v kratkem objavili na uradni spletni strani maratona. Vse tekače, ki se jim zaradi omejitev ne bo uspelo prijaviti na tek, pa vabijo, da se prijavijo na virtualni maraton.

Tisti, ki so se prijavili in že plačali štartnino, imajo dve možnosti. Lahko prenesejo prijavnine v leto 2021 ali pa dobijo denar vrnjen v celoti. Svojo odločitev morajo prijavljeni tekači sporočiti do 20. septembra. Po tem datumu bodo vse prijave, za katere ne bodo prejeli zahtevka za vračilo, samodejno prenesli v leto 2021.

Zelena luč tudi za tretji novomeški polmaraton

Dovoljenje za izvedbo je dobil tudi tretji novomeški polmaraton. V dolenjski prestolnici bodo 4. oktobra v tem sklopu gostili državno prvenstvo v polmaratonu za članske in veteranske kategorije. Osrednji del bo pred tekom potekal v Kulturnem centru Janeza Trdine, kjer se bo mogoče prijaviti in dvigniti startne številke z darilnimi paketi že od petka, 2. oktobra. V soboto, 3. oktobra, bo na Novem trgu (Seidlova cesta) ob 16.45 začetek nordijske hoje in pohoda, po odprtju ob 16.50 pa se bosta ob 17. uri začela teka na 6,5 in 10 kilometrov. V nedeljo, 4. oktobra, bo na Novem trgu ob 10.05 start teka na 21 kilometrov.